Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Μαθήματα Ιστορίας : Πως καταστρέφεται μια χώρα στο "αψε σβήσε"

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Έως εδώ φτάσαμε – καταντήσαμε- «εξελιχθήκαμε»

Η ΕΙΔΗΣΗ :
Γκρεμίστηκε διατηρητέο, τώρα καλούνται να το… ξαναχτίσουν

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :
Ο Πύργος της Βαβελ

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ :
Ποτέ μα ποτέ στην Ελλάδα κανείς με τέτοιες μεθοδολογίες δεν ΜΠΟΡΕΙ ή δεν θα θελήσει να επενδύσει.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ;
(.) Η Ελλάδα μια παρένθεση της Ιστορίας……
Περιπέτειες», τις οποίες καλείται να πληρώσει ακριβά, αντιμετωπίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας αποφάσεων της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).
Υπόθεση κατεδάφισης διατηρητέου που χρονολογείται από το 1999 τελεσιδίκισε έντεκα χρόνια αργότερα και η Νομαρχία καλείται να δαπανήσει περίπου 300.000 ευρώ για να επαναφέρει στην προτέρα κατάσταση οίκημα που βρίσκεται στην Άφησο.
Δεν αποκλείεται η πολιτική ηγεσία της νομαρχίας να κινηθεί νομικά εναντίον των μελών της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου τα οποία είχαν αρχικά αποφασίσει να μην κατεδαφιστεί το οίκημα και δύο μήνες αργότερα άλλαξαν απόφαση.

Σαν «βόμβα» έσκασε στη νομαρχία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέσω της οποίας απαιτεί να δαπανηθούν χρήματα για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση διατηρητέο σπίτι που γκρεμίστηκε στην Άφησο, γιατί οι ιδιοκτήτες ήθελαν να κατασκευάσουν σύγχρονη κατοικία.
Κάτοικος Αθηνών αγοράζει το 1999 σπίτι στο τουριστικό θέρετρο, το οποίο αποφασίζει να γκρεμίσει για να κατασκευάσει νέα κατοικία. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου καταθέτει το αίτημα κατεδάφισης στην ΕΠΑΕ, μαζί με τα σχέδια της νέας κατοικίας και η Επιτροπή αποφαίνεται ότι το σπίτι δεν μπορεί να κατεδαφιστεί για να κατασκευαστεί νέο, καθώς φέρει χαρακτηριστικά διατηρητέου.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην εξέλιξη της υπόθεσης είναι ότι δύο μήνες αργότερα από την αρχική απόφαση, η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου επανέρχεται στο θέμα και με αλλαγή στη σύνθεσή της (καθώς μέλη της είχαν αποφασίσει να μην μετάσχουν στην διαδικασία), εκτιμά ότι το διατηρητέο μπορεί να κατεδαφιστεί για να ανεγερθεί νέο οίκημα.
Οι ιδιοκτήτες της έκτασης, μετά και την θετική απόφαση της ΕΠΑΕ, προχωρούν στη λήψη δανείων, γκρεμίζουν το διατηρητέο και αρχίζουν να ανεγείρουν οικοδομή, η οποία μετά από καταγγελίες σταματά στον σκελετό.
Συνταξιούχος δικαστικός που διαμένει στην Άφησο ήταν το πρόσωπο που κατήγγειλε το γκρέμισμα του διατηρητέου και κατέθεσε την καταγγελία του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ΣτΕ προχώρησε στην έκδοση απόφασης, μετά από πολλές προσφυγές των ιδιοκτητών, δέκα χρόνια αργότερα και ζήτησε να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στο οίκημα με κονδύλια της νομαρχίας.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΑΗ...
Αλλά έχει πει ο ποιητής :
Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω

Καληνύχτα Ελλάδα ...

enet.gr, 18:21 Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.