Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

EXODUS....20,000 δημόσιοι υπάλληλοι καταθέτουν αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης


 
Συμπτώματα διάλυσης και ομηρίας στο Δημόσιο Τομέα
Με την πρωτοφανή τάση φυγής μέσω συνταξιοδότησης στο Δημόσιο τομέα, να συνεχίζεται και εν μέσω θέρους, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών, το ψαλίδι στα επιδόματα και τις απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων στα  stage, δημιουργούν ένα καυτό σκηνικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που δείχνει σημάδια καθίζησης καταρχήν σε επίπεδο εξυπηρέτησης. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" σχεδόν το ένα τρίτο των διευθυντικών στελεχών των υπουργείων έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Οι 5 από τους 15 διευθυντές του υπουργείου Εργασίας βγαίνουν στη σύνταξη στο τέλος του χρόνου, ενώ τα χαρτιά τους έχουν κάνει άλλοι 8 διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών, 6 του υπουργείου Εσωτερικών και άλλοι 6 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί στο ταμείο του Δημοσίου μέχρι τις 30 Ιουνίου αγγίζουν τις 20.000 και ξεπερνούν ήδη τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί πέρυσι, περίπου 18.000, μέχρι το κλείσιμο του χρόνου.
Εκτός από την κεντρική διοίκηση, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, αλλά και οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς και οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Λίγο πριν τη διάλυση βρίσκεται το ΕΣΥ, με τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους. Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο φαίνεται ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων από τον Σεπτέμβριο, οπότε περισσότερες από 2.000 νοσηλεύτριες και 2.000 διοικητικοί υπάλληλοι βγαίνουν σε σύνταξη.
Την ίδια στιγμή 2.000 δάσκαλοι και καθηγητές έχουν υποβάλλει τα χαρτιά της συνταξιοδότησής τους, ενώ με πρόχειρους υπολογισμούς τον Σεπτέμβριο αναμένεται και νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, αυξάνοντας στο διπλάσιο τον περυσινό αριθμό, με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν.
Στους οργανισμούς, η εικόνα λίγο απέχει από τη διάλυση, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η τύχη τους, εάν θα συγχωνευθούν ή θα παραμείνουν ως έχουν.
Το κλίμα δυσφορίας εκδηλώνεται είτε με φαινόμενα αδιαφορίας, που έχουν πάψει πλέον να προκαλούν εντύπωση, είτε με εντάσεις και διαμαρτυρίες.

http://eglimatikotita.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.