…Και ταφόπλακα 600 εκατομμυρίων Ευρωπαίων θα συμπληρώναμε εμείς ! Ο κ. Ερντογάν πιστεύει πως τα «μαθήματα» που εφαρμόζει στη παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση χωνεύονται τόσο εύκολα και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δυστυχώς για εμάς ναι, ευτυχώς για την Ευρώπη, όχι, που μάλλον θα γελάει μαζί του. Π.χ. Ένας σοβαρός Έλληνας στεναχωριέται με αυτές τις δηλώσεις γιατί βρίσκουν επικίνδυνο επεκτατικό έδαφος στην Ελλάδα, ενώ ένας σοβαρός Ολλανδός πιθανότατα θα γελάει μαζί του. Το ανέκδοτο της Ευρώπης δηλαδή είναι το σύγχρονο δράμα της Ελλάδας που ονομάζουν επικίνδυνοι ταγοί του τόπου μας «φιλικές Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις».
Ιδού και οι ειδήσεις ή μάλλον πως το «δούλεμα» - η κοροϊδία - της Τουρκίας δεν πιάνει και τόσο καλά στην υπόλοιπη Ευρώπη, πλην Ελλάδος :
Επικριτικός ο Ερντογάν κατά της Ε.Ε.
Μεταξύ ικανοποίησης για τις θετικές επισημάνσεις της Ετήσιας Εκθεσης Προόδου της Κομισιόν για τα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της Τουρκίας, και ολιγότερο ή περισσότερο έντονων απαντήσεων προς τις αρνητικές, που αφορούν στο Κυπριακό, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των μειονοτήτων και των πολιτισμικών και θρησκευτικών ελευθεριών, κυμάνθηκαν οι αντιδράσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Κατά την πάγια τακτική της, πάντως, η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν μετατοπίσθηκε από τις βασικές θέσεις της στο Κυπριακό, αντιτάσσοντας παράλληλα προς Ευρωπαίους τον καταλυτικό ρόλο της Τουρκίας σε περίοδο μετατόπισης του κέντρου βάρους ισχύος προς Ανατολάς. Κορωνίδα των αντιδράσεων υπήρξε αυτή του Ταγίπ Ερντογάν. Απαντώντας εις τα περί Κυπριακού, αλλά και σε παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με την ελευθερία του Τύπου και τις διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι παρεμποδίζει την ένταξη της «μουσουλμανικής Τουρκίας στην Ενωση», μεταβάλλοντας αδιάκοπα τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Πενήντα χρόνια περιμένουμε στις πύλες της Ενωσης, αλλά από τότε που άρχισε αυτό το παιχνίδι, οι όροι του διαρκώς αλλάζουν. Η τουρκική κοινή γνώμη έχει αρχίσει να προσβάλλεται», είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Οσο δεν εντασσόμεθα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να γίνει “παγκόσμιος παίκτης”. Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε, θα είναι γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και του 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι περιφρονεί μια τέτοια ευκαιρία».
Απαντώντας στις επισημάνσεις περί παρατεινόμενης άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να επιτρέψει την πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τουρκικούς λιμένες και τα αεροδρόμια, αλλά και στην ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των διμερών σχέσεων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε απορία ως προς το σκέλος των διμερών σχέσεων. Επικαλέστηκε την «έντονη προσπάθεια», που έχει καταβάλει η τουρκοκυπριακή πλευρά με τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και τη δέσμη μέτρων του περασμένου Σεπτεμβρίου που αφορά το ζήτημα των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων. Επανέλαβε δε την πάγια θέση του περί άρσης του αποκλεισμού του κατεχόμενου βορείου τμήματος της Κύπρου.
Ο κ. Νταβούτογλου
«Η Εκθεση είναι μια φωτογραφία που πήραν οι Βρυξέλλες. Υπάρχουν σημεία με τα οποία συμφωνούμε, άλλα με τα οποία διαφωνούμε. Η αξιολόγηση σε σχέση με την Κύπρο μάς απογοήτευσε» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για τα εγκώμια της Εκθεσης σε ό,τι αφορά την ανοιχτή και δραστήρια τουρκική εξωτερική πολιτική. Ικανοποίηση τέλος εξέφρασε ο αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.
ΠΗΓΗ : http://news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.