Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Aποψη: Μια ηχηρή επίδειξη δύναμης και μια ερώτηση στον κ. Λυγερό.


Κύριε Λυγερέ…
Λέτε :
«Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Διακήρυξαν εμπράκτως την απόφασή τους να προβάλλουν δυναμικά τη δική τους θρησκευτικο-πολιτισμική ταυτότητα στην καρδιά του ελληνικού δημόσιου χώρου.»

Και το λετε πολύ σωστά τούτο.

Τι μέλλει γενέσθαι όμως (όταν όπως και εσείς ο ίδιος έχετε κάνει λόγο για την ανεξέλεγκτη εισροή των στον Ελλαδικό χώρο ) προσπαθήσουν εμπράκτως να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ δυναμικά τη δική τους θρησκευτικο-πολιτισμική ταυτότητα ;

Είναι ή δεν είναι και αυτό μέσα στην «ατζέντα» της θρησκευτικο-πολιτισμικής ταυτότητας τους ;

Ή αυτό δεν «κάνει» να το λέμε ; (μάθετε δε μάθετε αυτή την απλούστατη ερώτηση)

Με σεβασμό ως προς το πρόσωπο σας καθότι είστε ένα άτομο που με ειλικρίνεια και θάρρος τηρεί το λειτούργημα του. Σπάνιο πράγμα ενίοτε εδώ στην Ελλάδα…


Το άρθρο του κ. Λυγερού :



Aποψη: Μια ηχηρή επίδειξη δύναμης

Του Σταυρου Λυγερου

Η ελεύθερη άσκηση της όποιας θρησκευτικής πίστης είναι δικαίωμα δεδομένο και απαραβίαστο. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι την πραγματοποίηση μαζικής προσευχής μουσουλμάνων στα Προπύλαια και σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας υπάρχει τεράστια απόσταση. Δεν πρόκειται μόνο για μία διαμαρτυρία, επειδή δεν έχει κατασκευασθεί τζαμί στην πρωτεύουσα. Είναι κυρίως μία ειρηνική, αλλά ηχηρή επίδειξη δύναμης.

Οι μουσουλμάνοι θα μπορούσαν και φέτος να προσευχηθούν σε μεγάλους κλειστούς χώρους, όπως πέρυσι. Δεν το έπραξαν. Εκμεταλλευόμενοι για λογαριασμό τους το παγιωμένο καθεστώς κατάληψης-κατάχρησης του δημόσιου χώρου, πραγματοποίησαν τη δημόσια προσευχή και στα Προπύλαια, στον χώρο που συμβολίζει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τον νεοελληνικό διαφωτισμό. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Διακήρυξαν εμπράκτως την απόφασή τους να προβάλλουν δυναμικά τη δική τους θρησκευτικο-πολιτισμική ταυτότητα στην καρδιά του ελληνικού δημόσιου χώρου.

Οι άρχουσες ελίτ είχαν βολευτεί με το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι φυτοζωούσαν γκετοποιημένοι στα «υπόγεια» της κοινωνίας και εμφανίζονταν στον δημόσιο χώρο μόνο ως εξατομικευμένη κακοπληρωμένη «μαύρη» εργασία. Δεν αντιλαμβάνονταν ότι η συλλογική έκφραση των μουσουλμάνων ως κοινότητας ήταν ζήτημα χρόνου. Την Τρίτη, οι μουσουλμάνοι διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Η Πολιτεία δεν έχει πια περιθώρια να στρουθοκαμηλίζει. Οφείλει να θέσει όρια, όπως σε όλη την Ευρώπη.

Η κατασκευή τζαμιού στον κατάλληλο χώρο θα αφαιρέσει τα προσχήματα για εκδηλώσεις που αλλοιώνουν την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης. Το κενό που αφήνει η αδράνεια της Πολιτείας τείνουν να το καλύψουν σπασμωδικές και συχνά απαράδεκτες αντιδράσεις ακραίων στοιχείων και κατοίκων, οι οποίες θα εκθέσουν διεθνώς την Ελλάδα. Εάν επαναληφθούν σε μεγάλη κλίμακα αντιδράσεις, όπως αυτές στην πλατεία Αττικής, οι μουσουλμάνοι θα εμφανισθούν σαν θύματα της ελληνικής μισαλλοδοξίας!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100063_21/11/2010_423279

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.