Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τι είναι είδηση και τι είναι νέα ; ή… αλλιώς πως κοροϊδευόμαστε…

   Όσοι μπείτε στον κόπο να το διαβάσετε και θα γελάσετε και θα κλάψετε…
   Θα σας πούμε πρώτα την «είδηση» και μετά εάν θέλετε διαβάστε και τα «νέα» για να καταλάβετε :


   Η «είδηση» : Το Δημόσιο δεν πήρε πίσω ούτε ένα μέτρο. Μετά από 10 χρόνια και που τρέχει η ιστορία αυτή, δεν πήρε ούτε εκατοστό πίσω το δημόσιο.


   Αυτό θα πει καλή διαχείριση δημόσιου χρήματος :


   Να τα «βουτάς» με «περιποιημένα» χαρτιά και αν σε πιάσουν ...δεν πειράζει , πάλι δικά σου είναι .
   Αυτό κύριοι αποτελεί είδηση

Ιδού και τα «νέα» :


Νέα εισαγγελική εισήγηση για το σκάνδαλο των δημοσίων κτημάτων


Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ενός ιδιώτη και 6 δημοσίων λειτουργών για τα αδικήματα της απάτης κατ' επάγγελμα, από κοινού και κατ' εξακολούθηση από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του δημοσίου που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, της πλαστογραφίας με χρήση από κοινού από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, της ψευδούς βεβαίωσης τελεσθείσας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της απλής συνέργειας στην τελευταία πράξη σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου ο Αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ Γ. Κτιστάκης.
Πρόκειται για τη δεύτερη εισήγηση του Εισαγγελικού λειτουργού για την πολύκροτη υπόθεση της υφαρπαγής δημοσίων ακινήτων με τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησης τους.
Η Εισαγγελική πρόταση αφορά την πρώτη υπόθεση που εξιχνιάστηκε και που προκάλεσε εκτεταμένη έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών και συγκεκριμένα την υφαρπαγή έκτασης 2.400 τ.μ. στην περιοχή Κανδηλί στην Ιξιά.
O ιδιώτης Π. Π. του M. μετά από αίτηση του στην Kτηματική Yπηρεσία του Δημοσίου εξασφάλισε την έκδοση της υπ' αρ. ΔK 2973/86/13-4-1989 απόφασης του Nομάρχη Δωδεκανήσου, νομίμως εκδοθείσας με την οποία το Eλληνικό Δημόσιο του εκποίησε αγρό με κτηματολογικά στοιχεία μερίδα 188 γαιών Kανδηλί, έκτασης 590 τετραγωνικών μέτρων κατά τους όρους του ν. 719/1977.
Tμήμα της νόμιμης απόφασης που είχε εκδοθεί για την εκποίηση των 590 τ.μ. δημόσιας γης στον Π. Π. του M. χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση της πλαστής απόφασης ΔK ΔK 3973/86/13-4-87 με την οποία μεταβιβάστηκε στον ίδιο ακίνητο 2.400 τ.μ.. H ανυπόστατη αυτή απόφαση καταχωρήθηκε στο κτηματολόγιο την 22α Aπριλίου 1997. O αριθμός πρωτ. ΔK 3973/86/13-4-87 που έχει τεθεί στην παραπάνω απόφαση αντιστοιχεί στο πρωτόκολλο έτους 1986 εισερχομένων εγγράφων της Κτηματικής Υπηρεσίας με καταχώρηση αίτησης της Π. X. πατρός A. περί εξαγοράς ακινήτου του δημοσίου με KM 276 γαιών Eξοχής Kω.
Το BK 5876 που αναφέρεται στην παραπάνω απόφαση ως δήθεν εκποιούμενο δημόσιο ακίνητο αντιστοιχεί στο ακίνητο του Δημοσίου με KM 4428 γαιών Aφάντου το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του Eλληνικού Δημοσίου μέχρι και σήμερα.
Στην τελευταία σελίδα της παραπάνω ανυπόστατης απόφασης φαίνεται μεταξύ άλλων ότι για την συγκεκριμένη μεταβίβαση κατατέθηκε η με αρ. 2725/96 δήλωση φόρου μεταβίβασης στην ΔOY Pόδου, καταβλήθηκε ΦMA 1368 δρχ. με το με αρ. 4259313/4-11-96 διπλότυπο της ίδιας ΔOY.
Aπό την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη δήλωση, ο φόρος και το διπλότυπο αφορούν την εκποίηση του ακινήτου με αρ. BK 5826 και KM 188 γαιών Kανδυλί στον Π. Π. του M., με την με αρ. πρωτ. ΔK 2973/86/13-4-87 απόφαση Nομάρχη Δωδ/σου που είναι νόμιμη και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου με αρ. 3564/96.
H νόμιμη απόφαση με αρ. πρωτ. ΔK 2973/86/13-4-87 έχει παραδοθεί στον αγοραστή Π. Π. του M. με το από 4 Νοεμβρίου 1996 αποδεικτικό επίδοσης της Kτηματικής Yπηρεσίας Δωδ/σου.
Στην αίτηση αναφέρεται ότι επισυνάπτεται μόνο η με αρ. πρωτ. ΔK 3973/86/13-4-87 απόφαση Nομάρχη ενώ δεν αναφέρεται στα επισυναπτόμενα δήλωση ΦMA και διπλότυπο καταβολής Φόρου. H τελευταία σελίδα της φέρει πρωτότυπες υπογραφές και εγγραφές οι οποίες όμως αφορούν την νόμιμη με αρ. πρωτ. ΔK 2973/86/13-4-87 απόφαση Nομάρχη.
Με την υπ' αρίθμ. 31170/20-7-2000 πράξη χαρακτηρισμού της KM 117AA γαιών Iξιάς της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου προκύπτει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου, επιφανείας 2250 τ.μ., χαρακτηρίζεται ως χορτολιβαδική έκταση και το υπόλοιπο τμήμα επιφανείας 150 τ.μ. χαρακτηρίζεται ως δάσος.
Aπό την αυτοψία για τη σημερινή κατάσταση του ακινήτου προκύπτει ότι εντός του ακινήτου έχει ανεγερθεί ισόγεια οικοδομή 200 τ.μ. περίπου με υπόγειο και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος, όπως καυτηριάζει και ο Εισαγγελέας, στην πρόταση του ήταν μέλος της επιτροπής αποδόσεων δημοσίων κτημάτων.
Απαντες οι κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος τους.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης τους παρίστανται οι δικηγόροι κκ Γ. Ρωμαίος, Μ. Κουτσούκος, Κ. Σαρρής και Φ. Κωστόπουλος.

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=9109&catID=18&pubID=1


Διαβάστε τώρα και αυτά τα «νέα», συνδιάστε τα, και φτιάξτε το δικό σας ανέκδοτο :



«Επιτακτική ανάγκη η ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»


Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

«Στην παρούσα συγκυρία είναι επιτακτική η ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας ώστε ο Δήμος Ρόδου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του χωρίς να αλλοιωθεί ο κοινωνικός του ρόλος. Επιπλέον θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία αυτή».
Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη «δ» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ τονίζοντας, πως αυτό που πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό, είναι ότι η μη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας την οδηγεί στους καταπατητές και συγχρόνως στερεί την Εθνική και τοπική μας οικονομία από τα ελάχιστα δυνητικά οφέλη, που θα απέφερε η αξιοποίηση της.
Ο κ. Μιχαήλ αναφέρεται και τα προβλήματα που υπάρχουν στην τοπική αγορά υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα να γίνει η στροφή και στον αγροτικό τομέα ώστε να αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες , στον οποίο θα στηριχθεί η νέα ανάπτυξη. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε και στους στόχους που έχει θέσει προς υλοποίηση.
Η συνέντευξη του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μ. Μιχαήλ αναλυτικά:
Δεν έχουν πάψει να υφίστανται οι ανησυχίες των φορέων της περιοχής μας για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των φορέων της περιοχής μας;
Σε κατάσταση επιφυλακής πρέπει να βρισκόμαστε όλες οι τοπικές αρχές και οι φορείς για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Το ενιαίο μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από τις τοπικές αρχές, όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε όλο το σύμπλεγμα των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου , εκφράζει την δυναμική των τοπικών κοινωνιών που με την συμπαράσταση και των βουλευτών του συμπλέγματος του Αιγαίου θα αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ η οποία θα είναι καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες αυξάνοντας σημαντικά το κόστος διαβίωσης για τους κατοίκους των νησιών.
Μεγάλη είναι και η συζήτηση που γίνεται για την αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας. Είναι τελικά οι εκποιήσεις των ακινήτων η λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας;
Μέσα στην δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας , η οποία θα βοηθήσει στην ανάταξη της οικονομίας και στην υπέρβαση της ύφεσης. Αυτό που πρέπει να γίνει από όλους μας κατανοητό , είναι ότι η μη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας την οδηγεί στους καταπατητές και συγχρόνως στερεί τόσο την Εθνική και τοπική μας οικονομία από τα ελάχιστα δυνητικά οφέλη που θα απέφερε η αξιοποίηση της. Όταν αναφερόμαστε σε αξιοποίηση δεν νοούμε τις συμβατικές μεθόδους (εκποίηση ή μίσθωση) αλλά νέες μεθόδους όπως η μακροχρόνια μίσθωση και η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.
Γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί σημαντικά ακίνητα της Ρόδου μέχρι τώρα κάτι που είχε αρνητικές συνέπειες;
Τόσο στην Ρόδο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συστηματική διερεύνηση και καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου , προκειμένου να υπάρξουν ολοκληρωμένα και αξιόπιστα στοιχεία για το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Η έννοια της αξιοποίησης ήταν ταυτόσημη με αυτή της εκποίησης , και οι τοπικές κοινωνίες αντιτάσσονταν σε μια κεντρική αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Πρέπει να έχει ο δήμος Ρόδου τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων και γιατί εστιάσατε στην σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στη δημοτική περιουσία;
Φυσικά πρέπει να έχει ο Δήμος το πρώτο και τελευταίο λόγο στην αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων. Στο νέο διοικητικό τοπίο που διαμορφώνεται με τον Καλλικράτη , με αδιευκρίνιστους ακόμη τους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με συσσωρευμένα χρέη και ελλείμματα, ο Δήμος Ρόδου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που απαιτεί μια σύγχρονη μορφή διοίκησης εκ μέρους των ΟΤΑ , διότι αυτές απαιτούν πρόσθετους πόρους που δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τα τακτικά του έσοδα, τις επιχορηγήσεις και την συνεισφορά των δημοτών.
Πιστεύουμε στην παρούσα συγκυρία πως είναι επιτακτική η ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας ώστε ο Δήμος να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του χωρίς να αλλοιωθεί ο κοινωνικός του ρόλος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε φθάνει να διαχειρισθούμε ορθολογικά αυτά που έχουμε και αυτό που είμαστε.
Στην εισήγηση σας κατά την πρόσφατη σύσκεψη κάνατε λόγο για τη σύσταση δημοτικής εταιρείας. Ποιος θα είναι ο ρόλος της;
Εμείς προτείναμε να διερευνηθεί αν μπορεί να συσταθεί Δημοτική Εταιρεία ή Δημοτική Υπηρεσία που θα στελεχωθεί με εξειδικευμένα στελέχη και θα εποπτεύει την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Ρόλος της θα είναι η καταγραφή και καταχώρηση ακινήτων σε αρχείο και σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, νομικός έλεγχος, ποιοτική αξιολόγηση, χρηματοοικονομικές μελέτες για την καλύτερη αξιοποίηση, παρακολούθηση και επανεξέταση μισθώσεων, προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και συμμετοχή σε διάφορα σχήματα αξιοποίησης συμπράττοντας με το ιδιωτικό τομέα.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την τοπική οικονομία ;
Αυτό που γίνεται από όλους μας αντιληπτό είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, την οποία βιώνει καθημερινά ο επιχειρηματικός κόσμος , την βιώνουμε βέβαια και όλοι μας ως καταναλωτές έχοντας μειωμένη αγοραστική δύναμη για αγορά αγαθών. Η τοπική μας οικονομία εδώ και πολλά χρόνια στηρίζεται στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ο οποίος εξαρτάται από εξωγενείς και μη προβλέψιμους παράγοντες. Με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία παρατηρείται μετακίνηση εργαζομένων από άλλους τομείς ,όπως τουρισμό και κατασκευές στο αγροτικό τομέα στον οποίο διαθέτουμε και συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικό. Πρέπει ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες , που θα στηριχθεί η νέα ανάπτυξη γιατί η γεωργία εξασφαλίζει και εγγυάται τη διατροφική επάρκεια του τόπου μας.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε ό,τι αφορά τον φορέα που εκπροσωπείτε ;
Ως νέα Διοίκηση η επιμορφωτική δραστηριότητα των μελών μας αποτελεί τομέα υψηλής προτεραιότητας. Στόχος μας είναι η παροχή προγραμμάτων κατάρτισης με κύριο προσανατολισμό την άμεση σύνδεση των αποκτούμενων γνώσεων με την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Θεωρούμε βασικό παράγοντα επιτυχίας του στόχου μας, το υψηλό επίπεδο των εισηγητών και το περιεχόμενο των προς υλοποίηση προγραμμάτων. Κλείνουμε τον πρώτο κύκλο επιμορφωτικών προγραμμάτων που έχουμε προγραμματίσει στις 19 Μαρτίου 2011 με εισηγητή τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών τον κ. Σταματόπουλο Δημήτριο.

Δεύτερη βασική μας προτεραιότητα είναι να αποκτήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο εξωστρεφή χαρακτήρα. Αν και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία μας έχει κεντρομόλο χαρακτήρα , στερώντας μας την δέσμευση αποφάσεων και οικονομικής αυτονομίας, εμείς δηλώνουμε «παρών» στα τοπικά δρώμενα συμμετέχουμε και συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για την ανάδειξη και επίλυση τοπικών ζητημάτων.

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=9104&catID=18&pubID=1




ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.-




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.