Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η Ολυμπιακή «βιτρίνα» μας και η έντεχνη φθορά της προς τέρψιν «εγχώριων κορακιών»

Κύριε Πρόεδρε εις συνέχεια της απέλπιδος προσπάθειας μου να διαβουλευτώ με τους αρμοδίους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους του γραφείου σας ,είτε με τους προηγούμενους ,προκειμένου «να συμβάλλω στην σωτηρία της πατρίδας» –sic- ,σας παραθέτω τις ακόλουθες σκέψεις μου .
Σε χθεσινή μου ανάρτηση ,ως σημείο αναφοράς δίχως να έχω και την απαίτηση να την έχετε υπ’ όψιν σας ,ανέφερα ότι πληγή του δημόσιου χρέους αποτελεί και τον ότι δεν εισρέουν στα δημόσια ταμεία όσα πρέπει να εισρεύσουν .
Αποτελεί πάγια θέση των οικονομικών εγκεφάλων ,αυτών που παράγουν κέρδος ,χρήμα πλέον παράγει μόνο η Ε.Κ.Τ ,ότι η γη δεν χάνει την αξία της ,αντίθετα πάντα αποτελεί επένδυση .
Αν συσχετισθεί η ανωτέρω παραδοχή ,με την ομοίως αληθινή ότι οι εγκαταστάσεις των έργων του «2004» κόστισαν σημαντικά ποσά στον κρατικό κορβανά και βεβαίως μείωσαν την δύναμη του Ελληνικού κράτους στην ρευστότητα του .
Αφού γίνει αυτό τότε αύθις γεννάται το ερώτημα .Μα τι είδους εκμετάλλευση γίνεται ή έχει γίνει στα ακίνητα αυτά που τόσο κόστισαν στους Έλληνες Πώς και πότε θα γίνει η λεγόμενη απόσβεση για το κόστος κτήσης και ανέγερσης των .Οι μελέτες που τότε έγιναν τι προέβλεπαν .Τι άραγε εμποδίζει την εκμετάλλευσή των .?
Αλλά δεν θέλω μόνο να αναφερθώ στα ακίνητα που ανήκαν στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων .

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σχεδόν ομόηχο ακίνητο εκείνο του Γιατί άραγε και εκείνο παραμένει ακριβοπληρωμένο τμήμα της «βιτρίνας» της Ελλάδος .

Γιατί και αυτό συντελεί αρνητικά στην μείωση του δημόσιου χρέους .Τι μαγική δύναμη επιβάλλει την δυσμενή για τα συμφέροντα μας ,πρακτική της κακομοιριάς στην βιτρίνα του καταστήματος μας .Γιατί να δείχνουμε ότι υποφέρουμε και να μην εισέλθουμε στην φάση της θεραπείας .
Η θεραπεία ,η ασθένεια ευκόλως εννοείται , επιτάσσει την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών προς κάθε κατεύθυνση. Εξηγούμαι πάραυτα. Αν το δημόσιο αδυνατεί να τα χειριστεί τότε υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας .Αν και εκείνος αρνείται ,τότε στην διεθνή οικονομία . Αν και εκείνη δεν φέρει την λύση ,τότε σημαίνει ότι η αρχική επιλογή για την χωροθέτηση ήταν μοιραία λάθος.
Κύριε Πρόεδρε – Πρωθυπουργέ, ευαγγελίζεστε την διαβούλευση. Εγώ δεν διαθέτω κάτι παραπάνω από αυτό που σας αποτυπώνω εγγράφως ,ήτοι την σκέψη μου ώστε να συμβάλλω στην έξοδο της πατρίδας μου από την ύφεση .Όμως εσείς ,ομού μετά του επιτελείου σας μπορείτε να δώσετε λύσεις και ιδιαίτερα αν ακούσετε ή διαβάσετε νηφάλιες σκέψεις όπως φιλοδοξεί να είναι και η δική μου .

Ακούστε την κύριε Πρόεδρε .Αναλογίζομαι αν και ο εθνικός μας ύμνος εισέτι συνηγορεί στα γραφόμενα μου «..που με βιά μετράει την γη» .

Μετρήστε και εσείς αυτήν ,είναι χώμα ευλογημένο ,δεν εγκαταλείπει αυτούς που το υπερασπίστηκαν .

Ένας ανώνυμος σκεπτόμενος και μη έχων συμφέρον από την εκμετάλλευση των ακινήτων .


Δείτε τώρα ένα άρθρο του 2009 (άλλαξε τίποτα ;)

Ιούνιος 2009
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ,
ΑΣΤΟΧΙΕΣ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ...

Αλλες εγκαταστάσεις παραμένουν επί πέντε έτη αναξιοποίητες, ενώ για άλλες το κράτος εισπράττει ενοίκια από ιδιώτες, αλλά δεν τους χορηγεί... άδεια λειτουργίας της προβλεπόμενης επιχείρησης!
από την Στεφανία Σούκη


Καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις, εγκατάλειψη, ενοίκια που ενώ πληρώνονται από τους ιδιώτες οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν λόγω γραφειοκρατίας και δικαστικών προσφυγών, πλήρης αποτυχία στο κομμάτι του πρασίνου. Kάπως έτσι είναι σήμερα, πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εικόνα της μεταολυμπιακής Αθήνας, την στιγμή που η Βαρκελώνη, 17 χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, παραμένει στην 3η θέση των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχοντας ανέβει συνολικά 10 θέσεις σε σχέση με την προολυμπιακή της επίδοση.
Παρ’ ότι, λοιπόν, επί κεφαλής της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα» και τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν τα τελευταία χρόνια να κάνουν λόγο για «επιτυχημένες παραχωρήσεις σε ιδιώτες των σημαντικότερων ολυμπιακών εγκαταστάσεων», οι ίδιοι οι ιδιώτες που έχουν αναλάβει τα έργα δεν έχουν την ίδια άποψη, για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ πληρώνουν κανονικά τα ενοίκια προς το Δημόσιο, οι εγκαταστάσεις που έχουν αναλάβει δεν λειτουργούν αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες!
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι απώλειες των ιδιωτών μόνο από τα ενοίκια και τις μελέτες (χωρίς, δηλαδή, να υπολογίζονται οι αποθετικές ζημίες) σε τρία ολυμπιακά «φιλέτα» της Αθήνας, τις εγκαταστάσεις του Κανόε Καγιάκ, του Αγίου Κοσμά και του γυμναστηρίου του Γαλατσίου, ανέρχονται σε επίπεδα άνω των 65 εκατ. ευρώ, ποσό μάλιστα που βαίνει αυξανόμενο, αφού τα ενοίκια «τρέχουν» και οι εγκαταστάσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ούτε μέσα στο 2009.
ΧΑΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
Ο μεγαλύτερος χαμένος, πάντως, από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας είναι το πράσινο, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι εξαγγελίες που είχαν γίνει προ των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ιστορία και μόνο, εκατό εκατομμύρια φυτά θα φυτεύονταν - σύμφωνα με τις εξαγγελίες του τότε υπουργού ΠEXΩΔE κ. Kώστα Λαλιώτη το 2001 - στα Oλυμπιακά Oδικά Έργα, στις πλατείες και, βεβαίως, στους «ολυμπιακούς πόλους» κατά την ορολογία του Υπουργείου, δηλαδή τους τόπους όπου θα γίνονταν (τότε) οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. H επόμενη υπουργός ΠEXΩΔE, κα Bάσω Παπανδρέου ήταν πιο φειδωλή στις εξαγγελίες της λίγους μήνες μετά. H υπουργός είχε μιλήσει τότε για 820.000 δέντρα, 14 εκατομμύρια θάμνους και 4.150 στρέμματα φυτοκάλυψης με χλοοτάπητες και ανθόφυτα, ενώ η αναλογία σε τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο της πρωτεύουσας θα αυξανόταν στα 5,35 τετραγωνικά μέτρα! Πόσο είναι τώρα; Δυστυχώς παραμένει σε επίπεδα κάτω των 2 τ.μ. ανά κάτοικο, αναλογία που τοποθετεί την χώρα μας στην τελευταία θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης. Στο «πρότυπο» Ολυμπιακό Χωριό, το πράσινο των 5 εκατ. ευρώ ξεράθηκε, επειδή είχε να ποτισθεί δύο χρόνια!
«Οι Αγώνες στην Ελλάδα κόστισαν το 30% αυτών του Πεκίνου και το 50% των προβλεπομένων για το Λονδίνο», ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Αλαβάνος. «Ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), όμως, το κόστος αυτό ανήλθε στο 4,4%, ενώ αντίστοιχα στη Βαρκελώνη μόλις στο 1,6% και στο Σίδνεϋ στο 1,5%. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, επιβάρυναν το έλλειμμα του 2004 κατά 1,37% του ΑΕΠ.
ΑΚΟΜΗ «ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ» ΣΤΟ... 2004
Εξ αιτίας των Αγώνων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αυξήθηκε σημαντικά, αλλά - μετά το 2004 και ως σήμερα - εμφάνισε μια εξ ίσου σημαντική μείωση, στην οποία αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που βιώνει σήμερα ο κατασκευαστικός τομέας. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ΠΔΕ του 2009 επιβαρύνεται με κονδύλια εξόφλησης έργων των Ολυμπιακών Αγώνων!
«Δεν αναπτύχθηκε, όσο θα ανέμενε κάποιος με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο μαζικός αθλητισμός, δεν γέμισε η πόλη που οργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες αρχιτεκτονήματα και έργα Τέχνης. Αντίθετα, εξακολουθεί να επικρατεί το πνεύμα της εμπορευματοποίησης, που διαπερνά τους Αγώνες, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη συμβολή των χορηγών σε σχέση με το σύνολο των δαπανών.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέβαλαν στην καλύτερη λειτουργία της πόλης. Τα Ολυμπιακά Έργα σηματοδότησαν νέους πόλους δράσεων, νέα τοπόσημα για αυτήν. Τώρα, όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνεται μάχη για να λειτουργήσουν ως χώροι ευρύτερων κοινωνικών συναθροίσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και περιβαλλοντικής αξιοποίησης, έναντι αυτού που συνήθως νομοθετείται, ως χώροι εμπορικών χρήσεων και επιχειρηματικών ζωνών, με υπέρμετρη αύξηση των συντελεστών δόμησης, δημιουργώντας παρά επιλύοντας προβλήματα».
Στη «μάχη» αυτή, όπως την επισημαίνει ο κ. Αλαβάνος, χαμένες είναι σίγουρα οι περίφημες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου δια χειρός Σαντιάγκο Καλατράβα. Πέντε χρόνια μετά, παραμένουν κλειστές και για τις επισκέψεις τουριστών απαιτείται ειδική άδεια, ενώ ουδέν νεότερον υπάρχει για το περίφημο Ολυμπιακό Μουσείο, που υποτίθεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργούσε Πολιτισμού στις πρώην εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου.
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ «ΦΙΛΕΤΑ»


~ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ~
Στο θεματικό πάρκο του Αγίου Κοσμά, τα κεφάλαια που έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα η εταιρεία ειδικού σκοπού Πάρκα Αναψυχής & Αθλητισμού Ελληνικού με τη συμμετοχή των J&P Aβαξ, ΓΕΚ, Βιοτέρ, Corfu Waterpark για μελέτες, μισθώματα προς την Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά και εξοπλισμό για το πάρκο ανέρχονται σε 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 10 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην αγορά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας για το πάρκο τα οποία παραμένουν σε αχρησία. Το έργο, που αντιστοιχεί σε μία επένδυση της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ πλέον των μισθωμάτων που θα καταβάλλει η εταιρεία για τα 30 χρόνια παραχώρησης, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ήδη κατά ένα τμήμα του από το καλοκαίρι του 2008, ωστόσο οι καθυστερήσεις ως προς τον σχεδιασμό άλλων μεγάλων έργων (όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και το Μητροπολιτικό Πάρκο), οι δυσκολίες ως προς τις αδειοδοτήσεις και η προσφυγή στο ΣτΕ του δήμου Ελληνικού και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με την οποία ζητούν την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 104263/15.9.2008, διά της οποίας εγκρίθηκαν από τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μετατροπή του γηπέδου κανόε - καγιάκ σλάλομ σε «υδροπάρκο» με ψυχαγωγικές και εμπορικές χρήσεις, έχουν μεταθέσει κατά δύο χρόνια τουλάχιστον τα χρονοδιαγράμματα. Τώρα, η επένδυση θα εξακολουθήσει να είναι στον «πάγο» μέχρι το καλοκαίρι, αφού αυτόν το μήνα (Ιούνιο 2009) εκδικάζεται η προσφυγή. Σημειωτέον ότι η σύμβαση υπεγράφη στις αρχές Ιανουαρίου του 2007 και ως ετήσιο μίσθωμα έχει ορισθεί για το πρώτο έτος, το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπροσαρμοζόμενο ετησίως θα φτάσει σε 4,618 εκατ. ευρώ (σταθερές τιμές 2006) στο 15ο έτος της σύμβασης.
~ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ~
Εναρξη λειτουργίας προς το τέλος του 2010 «βλέπουν» για το εμπορικό κέντρο του Γαλατσίου οι όμιλοι των Sonae Sierra και Ακροπόλ Χαραγκιώνης, οι οποίοι παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, είναι πλέον πιο αισιόδοξοι ύστερα και από την απόρριψη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο των αντιδράσεων του Δήμου για την προστασία του μνημείου της Μορφοκκλησιάς, που βρίσκεται κοντά στο mall. Πλέον, το επόμενο βήμα είναι οι άδειες για το έργο, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ήδη από το τέλος του 2008!
Τα κεφάλαια που έχει καταβάλει μέχρι στιγμής η κοινοπραξία σε μισθώματα, μελέτες κ.τ.λ. για τη μετατροπή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο, υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ αφορά σε μισθώματα προς την Ολυμπιακά Ακίνητα. Πάντως, ετησίως η κοινοπραξία καταβάλλει περί τα 3 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη στα μέσα του 2006, έχει διάρκεια παραχώρησης 40 χρόνια, ενώ το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα που προκύπτει από τη σύμβαση αντιστοιχεί σε περίπου 154 εκατ. εκατ. ευρώ.
~ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ~
Η κατάθεση των μελετών για την έκδοση των οικοδομικών αδειών που αφορούν στην μεταολυμπιακή αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για τον όμιλο Παρνασσός, μετά την πολυαναμενόμενη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Η διοίκηση της Σείριος, θυγατρικής του ομίλου, η οποία έχει αναλάβει το έργο των περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα καταθέσει άμεσα τις μελέτες, δεδομένου ότι ήδη το χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών ως προς τις αδειοδοτήσεις. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει ποσό άνω των 27 εκατ. ευρώ από την έναρξη της περιόδου παραχώρησης (για 45 χρόνια, αρχής γενομένης από τα μέσα του 2007) για μισθώματα στην Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς και αρχικές μελέτες, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής έσοδα, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για έναρξη των εργασιών εντός του 2008, με στόχο προς το τέλος του 2009 τμήμα του έργου να έχει λειτουργήσει.
Το γεγονός ότι ήδη το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά, σε συνδυασμό με την τρέχουσα χρηματοοικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες ως προς τις χρηματοδοτήσεις των μεγάλων επενδύσεων, είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον συνολικό προϋπολογισμό της επένδυσης, η οποία αρχικά κυμαινόταν περί τα 150 εκατ. ευρώ. H τουριστική και εμπορική αξιοποίηση των 428 στρεμμάτων του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας θα περιλαμβάνει θεματικό πάρκο, εμπορικούς χώρους, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, μαρίνα 308 σκαφών κ.τ.λ., ενώ έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο δημιουργίας πολυκινηματογράφων. Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στην έκταση αντιστοιχεί σε 60.000 τ.μ., ενώ η επένδυση - λόγω του μεγέθους της - συναντά τις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών φορέων της περιοχής. Τα πρώτα έσοδα για την Σείριος θα προέλθουν από την εκμετάλλευση της μαρίνας.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ


~ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ ~
Το πιο επιτυχημένο παράδειγμα πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης αφορά στο γήπεδο του Μπάντμιντον στου Γουδή, που είναι πλέον ένα θέατρο 2.500 θέσεων. Τον εκμεταλλεύεται η Athens Badminton Cultural Development, η πρώτη εταιρία που ανέλαβε την εκμετάλλευση Ολυμπιακής εγκατάστασης, έναντι ετησίου μισθώματος 610 χιλ. ευρώ, το οποίο έχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής για την επόμενη 20ετία. Η εταιρία έχει διαθέσει συνολικά κεφάλαια περί τα 16 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του χώρου και την αγορά εξοπλισμού, ενώ στα δύο χρόνια που λειτουργεί το θέατρο είχε έσοδα άνω των 16 εκατ. ευρώ. Η εταιρία δρομολογεί και νέες επενδύσεις 3-4 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
~ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ~
Νέα πολιτική και ευρεία διαφημιστική καμπάνια ακολουθεί εσχάτως το «Golden Hall» στο Μαρούσι στο πρώην Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο. Αν και η έναρξη της λειτουργίας του συνέπεσε με την οικονομική κρίση, τώρα η διοίκηση της Lamda Development που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων δηλώνει ικανοποιημένη, έστω κι αν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες που φιλοξενούνται στο mall δεν έχουν τις προσδοκώμενες πωλήσεις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ο τζίρος των καταστηματαρχών ανήλθε στα 29,3 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας σωρευτικά), σε επίπεδα που κινούνται εντός των αρχικών προβλέψεων, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda.
Στο ίδιο κτίριο, στο πρώην Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο, προορίζεται να ανοίξει και το περίφημο Ολυμπιακό Μουσείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, εξέλιξη ωστόσο η οποία επί του παρόντος έχει σχεδόν ξεχασθεί.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ «ΤΡΕΧΟΥΝ»


~ ΟΛΥΜΠΙΑΚO ΧΩΡΙΟ ~
Σχεδόν τέσσερα χρόνια από την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος, μετά από καθυστερήσεις και μεταθέσεις ημερομηνιών, το Μαϊο του 2009 κατατέθηκαν τελικά οι δύο προσφορές στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το πολυσυζητημένο νέο εμπορικό κέντρο στο «γκετοποιημένο» Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες, από την κοινοπραξία ΓΕΚ- J&P Aβαξ- ΒΙΟΤΕΡ και τον όμιλο Ελλάκτωρ με τις θυγατρικές του Reds και Ακτωρ.
Οι καθυστερήσεις ως προς τον συγκεκριμένο διαγωνισμό σχετίζονται γενικότερα με τη δυστοκία του ελληνικού Δημοσίου, του ΟΕΚ και της Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ, σε ό,τι αφορά μέχρι σήμερα το νέο οικισμό στους Θρακομακεδόνες. Οι κάτοικοι των 2.291 σπιτιών, κατηγορούν την πολιτεία για εγκατάλειψη του Χωριού από τότε που εγκαταστάθηκαν, για κακοτεχνίες, έλλειψη υποδομών, γκετοποίηση και - το κυριότερο - ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου Απασχόλησης, της Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ (η οποία συνδέεται με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας) και τον Δήμο Αχαρνών.
Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι... το πράσινο των 5 εκατ. ευρώ που είχε φυτευτεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει να ποτισθεί δύο χρόνια, από τότε που έπαψαν να λειτουργούν οι γεωτρήσεις, ενώ οι κάτοικοι τώρα συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας την ίδρυση νέου δήμου ή τη σύνδεσή τους με πιο εύρωστο (σ.σ. σε σχέση με τον δήμο Αχαρνών) δήμο.
Οσον αφορά στο νέο mall, το έργο αφορά στην κατασκευή και εκμετάλλευση για 50 χρόνια του εμπορικού κέντρου εντός της έκτασης του Ολυμπιακού Χωριού, σε μία επένδυση ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Το νέο mall, συνολικής επιφάνειας 52.000 τ.μ., θα ανεγερθεί σε έκταση 103 στρεμμάτων.
~ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ~
Μία από τις σημαντικότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αυτή του Ταε Κβο Ντό στο Φάληρο παραμένει σε αχρησία τα τελευταία χρόνια, αφού ακόμη εκκρεμεί ο περίφημος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του και την παραχώρηση σε ιδιώτες. Ο λόγος της καθυστέρησης του διαγωνισμού, που ήδη τρέχει εδώ και δύο χρόνια, σχετίζεται με πολεοδομικά ζητήματα, ενώ τα χρονοδιαγράμματα έχουν μείνει προ πολλού πίσω, αφού θεωρητικά η εγκατάσταση θα λειτουργούσε το 2005, ενώ επίσης με τον επανακαθορισμό των χρονοδιαγραμμάτων, θεωρητικά πάντα, το Σεπτέμβριο του 2009 θα διοργανωνόταν εκεί η πρώτη έκθεση.
Ο στόχος, πάντως, είναι να δημιουργηθεί εκεί το σημαντικότερο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, ενώ για τη μετατροπή του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου στο Φάληρο σε Συνεδριακό Κέντρο μέσω ΣΔΙΤ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εξής εταιρίες και κοινοπραξίες: Hochtief PPP Solutions GMBH - J&P ΑΒΑΞ AE - Βιοτέρ ΑΕ ATE Bank ΑΕ – Αναστηλωτική ATE – Θέμελη AE, Ελλάκτωρ, Innisfree - Έδραση Ψαλλίδας ΑTΕ - ΕΚΤΕΡ ΑΕ - ΕΛΕΡΓΟ ΑΕ - ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - Κλέαρχος Γ. Ρούτσης ΑΕ - Νόστος ΑΕ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Αντίστοιχα, για την εμπορική λειτουργία και εκμετάλλευση για 25 χρόνια του χώρου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρία κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για τα εξής: LG Events SA, Eνωση Εταιριών C&C International ΑΕ, Damco Energy SA, Lamda Development AE, Reds AE, Rota EΠΕ, και Eνωση Εταιριών Ελληνικές Εκθέσεις - Helexpo AE, Ελληνικές Εκθεσιακές Παραγωγές ΑΕ.

Πηγη Άρθρου : http://www.hrima.gr/article.asp?view=704&ref=698

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.