Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΩ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ (ΕΠΙΤΗΔΕΣ ;) ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΝΟΥΣΙΑ !

( Η ανάρτηση εδώ έχει δύο Ρεπορτάζ. Το πρώτο δείχνει πόσο ανεξέλεγκτη έχει γίνει η κατάσταση ΜΟΝΟ στον Έβρο. (Που να δείτε και στο Αιγαίο). Η δεύτερη δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι σα να γίνεται η «απόβαση στη Νορμανδία» και αυτοί μοιράζουν νεροπίστολα, συγχωροχάρτια προσφυγιάς, καντίνες διαμονής, και τηλεφωνικούς θαλάμους κράτησης λαθρομεταναστών ! Δ.Π.Γ )

150-250 πρόσφυγες περνούν καθημερινά τον Εβρο
Του Θαναση Tσιγγανα
Ενα νέο, αριθμητικά ισχυρό κύμα «Αφροασιατών» μεταναστών αναμένουν οι (προβληματισμένες) αρχές του Εβρου τουλάχιστον έως τα τέλη του επόμενου μήνα, που θα διευρύνει περαιτέρω τη μεγάλη αύξηση εισροής που παρατηρείται από την αρχή του χρόνου στην περιοχή.
Εως τις αρχές Σεπτεμβρίου οι αστυνομικές διευθύνσεις Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης μετρούσαν περισσότερους από 24.300 λαθρομετανάστες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες, αριθμός-ρεκόρ σε σύγκριση με το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου των προηγούμενων ετών.
Αρμόδια πηγή, μιλώντας στην «Κ», τονίζει ότι σήμερα «το σκηνικό της εισροής λαθρομεταναστών από τα χερσαία σύνορά μας, κατά γενική ομολογία έχει μεταβληθεί» και παρά τα μέτρα αποτροπής που λαμβάνονται και με τη συμβολή της Frontex -της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης- τα κύματα λαθρομεταναστών από την Τουρκία δεν ανακόπτονται.
Οι συνοριοφύλακες εντοπίζουν ημερησίως 150-250 οικονομικούς μετανάστες στον βόρειο Εβρο, περιοχή που έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα ως η... διευρυμένη πύλη εισροής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους λαθρομετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα το 2010 από τον βόρειο Εβρο, περίπου 18.000 πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από χερσαίο τμήμα μήκους 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Καστανιών και Βύσσας, δηλαδή το πλέον επιτηρούμενο!
Ακόμη και την περίοδο των μεγάλων πλημμυρών του περασμένου Μαρτίου, κατά την οποία τεράστιες εκτάσεις είχαν καλυφθεί από τα νερά, οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ορεστιάδας δεν σταμάτησαν να καταγράφουν εισροή λαθρομεταναστών από τους οποίους το 20% είναι γυναίκες και παιδιά. Το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου, μάλιστα για κάθε μήνα ξεχωριστά, ξεπέρασε το 300% η παράνομη εισροή, σε σχέση με πέρυσι.
Η χερσαία «τρύπα» των 12,5 χιλιομέτρων, διάσπαρτη τα προηγούμενα χρόνια από ναρκοπέδια, επιλέγεται από τα καραβάνια των μεταναστών «γιατί θέλουν να γίνουν αντιληπτοί μόλις μπουν στο ελληνικό έδαφος» αλλά και γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν τη διέλευση από τα επικίνδυνα νερά του Εβρου. Από τις αρχές του χρόνου, έχουν πνιγεί περισσότεροι από 50 λαθρομετανάστες, με χειρότερη από τις τραγωδίες αυτή του περασμένου Μαΐου στα Μαράσια, όπου πνίγηκαν σχεδόν οι μισοί από μια μεγάλη ομάδα περίπου 40 προσφύγων.
«Ολοι τους σχεδόν γνωρίζουν τις διαδικασίες και ξέρουν ότι κρατούνται ελάχιστες ημέρες πριν πάρουν το σχετικό έγγραφο με το οποίο αφήνονται ελεύθεροι να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας μας με την προϋπόθεση να την εγκαταλείψουν σ’ ένα μήνα», ανέφερε η ίδια πηγή.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τη μεγάλη φετινή εισροή προσφύγων από τον Εβρο.
- Είναι πλέον πολύ «οικονομικότερα»: Από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά κατέβαλλαν στα κυκλώματα έως και 5.000 ευρώ, ενώ για το πέρασμα του Εβρου δίνουν 600-700 ευρώ.
- «Είναι ασφαλέστερα», γιατί κινούνται μέσω χερσαίων συνόρων και δεν διακινδυνεύουν τη ζωή τους.
Το αδιαχώρητο των συνοριακών τμημάτων στον Εβρο, τα φαινόμενα εξεγέρσεων, απόπειρες αυτοκτονιών και απεργιών πείνας έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, η οποία ζητεί από το Αρχηγείο της Αστυνομίας «να προχωρήσει στην άμεση λήψη νέων μέτρων και ενισχύσεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό γιατί η κατάσταση στον Εβρο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη».


Το σχέδιο αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών Προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η θωράκιση των συνόρων
Του Γιαννη Σουλιωτη
Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, όπως αποδεικνύει σειρά πρωτοβουλιών στις οποίες προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες ανώτατα στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Κατεχάκη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η υλοποίηση του action plan ή «οδικού χάρτη» (όπως τον αποκαλούν στο υπουργείο) για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης που απέκτησε η χώρα, το οποίο υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Αυγούστου.
Πρωτοβουλίες λαμβάνονται και σε επίπεδο πρωθυπουργού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο Μέγαρο Μαξίμου συγκροτήθηκε και λειτουργεί άτυπη ομάδα συντονισμού των δράσεων για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Υγείας και Εσωτερικών. Η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την άμεση υλοποίηση όσων προβλέπει το 80σέλιδο σχέδιο δράσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ. ΑΣ. ακόμα και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η ΕΥΠ εμφανίζεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε θέματα προστασίας συνόρων μέσω της συλλογής πληροφοριών για τα κυκλώματα διακίνησης.
Στη σύσκεψη της Τρίτης συγκροτήθηκε ειδική ομάδα με αρμοδιότητα την εξεύρεση χώρων για την κατασκευή κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Οπως προκύπτει από τα περιεχόμενα του «οδικού χάρτη» πρόκειται για την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του σχεδίου και μάλιστα φιλοδοξία των αρμοδίων στελεχών είναι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν μεσολαβήσει οι αναγκαίες πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα. Συντονιστικό ρόλο στην ειδική ομάδα υλοποίησης του έργου ανέλαβαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας και ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει δημιουργία τουλάχιστον δύο Κέντρων χωρητικότητας το λιγότερο 500 θέσεων, σε Αττική και Εβρο. Πρόκειται για εγκαταστάσεις «μακράς παραμονής» (όπως αποκαλούνται), αντίστοιχες του κτιρίου που στεγάζει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη. Εκεί, θα κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες μέχρι την απέλασή τους. Από στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η ΕΛ. ΑΣ. διαχειρίζεται καθημερινά 4.000 αλλοδαπούς κρατούμενους, τη στιγμή που η χωρητικότητα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων είναι ακριβώς η μισή. Το αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων να στοιβάζεται επί μακρόν σε κρατητήρια τμημάτων. Για το θέμα, στελέχη του υπουργείου έχουν στις 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες άτυπη σύσκεψη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι στη συνάντηση να υποβληθούν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένες προτάσεις για την κατασκευή των Κέντρων Κράτησης προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η σχετική ιδέα προέκυψε στα μέσα Ιουλίου οπότε κλιμάκιο της Επιτροπής επισκέφθηκε τη χώρα και είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου για θέματα μετανάστευσης. Τότε, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίζουν οικονομικά τυχόν πρωτοβουλίες της Ελλάδας θέτοντας στη διάθεση της χώρας κονδύλι ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή των «κατεπειγόντων μέτρων» (emergency measures). Mετά την κατάρτιση και υποβολή του action plan, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να κάνουν χρήση των κοινοτικών πόρων, ώστε το αργότερο μέσα 12 μήνες να ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων.
Οι πέντε βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη»
Οι βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι:
α) Δημιουργία τριών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής σε Εβρο, Δωδεκάνησα και Λέσβο μέχρι τα τέλη του 2011. Εκεί, θα γίνεται ταυτοποίηση των παράνομα εισερχομένων μεταναστών από άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. Ανώτατος χρόνος παραμονής στα ΚΕ. Π. Υ. είναι οι 15 μέρες.
β) Δημιουργία νέας υπηρεσίας Ασύλου. Στο ΣτΕ βρίσκεται το Π. Δ. για το «μεταβατικό στάδιο» (όπως αποκαλείται) στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί νέα υπηρεσία Ασύλου, υπό την ευθύνη του υπ. Εσωτερικών.
γ) Δημιουργία δομών για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται εγκατάσταση της ΕΛ. ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα όπου κρατούνται - φιλοξενούνται ανήλικοι.
δ) Δημιουργία Κέντρων Κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών. Eκτός από την κατασκευή δύο νέων σε Αττική και Β. Ελλάδα χωρητικότητας 500 θέσεων, το action plan προβλέπει βελτίωση εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε Ελληνικό, Ασπρόπυργο, Μαρούσι και Πειραιά.
ε) Βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στις εθελούσιες επιστροφές. Στο πολυνομοσχέδιο για τη Μετανάστευση που θα ψηφιστεί έως τις 14 Δεκεμβρίου προβλέπεται η δημιουργία εθνικού προγράμματος εθελούσιων επαναπατρισμών. Στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο μετέχουν μεταξύ άλλων αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ. ΑΣ. και στελέχη του υπ. Εσωτερικών.


ΠΗΓΗ : http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.