Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Χιλή: Συνεχίζεται ομαλά ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων

Ένας - ένας απεγκλωβίζονται από τα ξημερώματα οι 33 μεταλλωρύχοι που παρέμειναν επί δύο μήνες εγκλωβισμένοι σε ορυχείο της Χιλής. Στην επιφάνεια τους υποδέχονται μέλη των οικογενειών τους, κυβερνητικοί επίσημοι και δεκάδες διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία, τα οποία καλύπτουν την πρωτοφανή επιχείρηση. Πρώτος βγήκε ο 31 ετών Φλορένσιο Άβαλος.
Με μικρά διαλείμματα για τη συντήρηση της "κάψουλας" η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί για ακόμη αρκετές ώρες, αφού για τον απεγκλωβισμό κάθε μεταλλωρύχου απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι λεπτά, χρόνος κατά πολύ μικρότερος από τον αρχικά υπολογισμένο.
Ο Άβαλος βγήκε θριαμβευτικά από την κάψουλα Φοίνιξ, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η ανάβαση από βάθος 622 μέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια διάσωση από ένα τόσο μεγάλο βάθος.

Ο Μάριο Σεπούλβέδα, ο οποίος αποκαλείται και "παρουσιαστής" καθώς πραγματοποιούσε συνεντεύξεις στους υπόλοιπους μεταλλωρύχους και έκανε ρεπορτάζ για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο δεύτερος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, φορώντας μαύρα γυαλιά προκειμένου να προστατέψει τα μάτια του έπειτα από την πολύμηνη παραμονή του στο σκοτάδι, εν μέσω επευφημιών από τους συγκεντρωμένους έξω από το ορυχείο. Θεωρείται χαρισματικός και ήδη έχει πολλές προτάσεις από διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ο 52χρονος Ιλάνες, ο τρίτος μεταλλωρύχος και πρώην στρατιωτικός, βγήκε χαμογελώντας από τον μεταλλικό θαλαμίσκο, αγκάλιασε τη σύζυγό του Κάρμεν, αλλά και τον υπουργό Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν και τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα.
Επόμενος στη σειρά ήταν ο μοναδικός Βολιβιάνος, ο Κάρλος Μαμάνι, ο οποίος μόλις βγήκε από την κάψουλα φώναξε "Ευχαριστώ Χιλή!".
Ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες, είναι ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους στο ορυχείο στη Χιλή που βγήκε στην επιφάνεια. Έδειχνε λιγότερο υγιής από τους προηγούμενους διασωθέντες, αφού αγκάλιασε τους διασώστες του, τοποθετήθηκε αμέσως σε φορείο.
Νωρίτερα είχαν χρειαστεί 17 λεπτά για να κατέβει ο ειδικός διασώστης με το θαλαμίσκο το τούνελ που έχει μήκος περίπου μισό μίλι (625 μέτρα).
Οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι τον αγκάλιασαν ενθουσιασμένοι.
Ο θάλαμος κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγήκε από το ορυχείο. "Η πίστη κίνησε βουνά", δήλωσε. "Σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης εμείς οι Χιλιανοί βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό", είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξη τύπου στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ.
Ο Πινιέρα περιέγραψε την εμπειρία λέγοντας ότι πρόκειται για "μια υπέροχη νύχτα που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ. . . Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων".
Ευχαρίστησε "το θεό" και τους διασώστες για την επιχείρηση, η οποία είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει ποτέ, και δήλωσε πως όταν βγήκε ο πρώτος εργαζόμενος "νοιώσαμε, όλοι οι Χιλιανοί, υπερήφανοι". Η κυβέρνησή του, συνέχισε, θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία καθώς και σε άλλους τομείς.
Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο· εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση.

ΠΗΓΗ ΆΡΘΡΟΥ, ΦΩΤΌ : http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.