Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ : Εφαρμογές του Facebook «κλέβουν» τα δεδομένα των χρηστών. Στον «αέρα» τα στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων μελών της ιστοσελίδας

Στον «αέρα» βρίσκονται τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τα στοιχεία των οποίων έχουν περιέλθει εν αγνοία τους σε διαφημιστικές εταιρείες και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.

Η διαρροή των πληροφοριών των χρηστών γίνεται μέσω εφαρμογών (apps) που χρησιμοποιούν τα μέλη του Facebook για να παίξουν παιχνίδια και να συμμετάσχουν σε άλλες δραστηριότητες κοινωνικής δικτύωσης (ανταλλαγή φωτογραφιών, συμπλήρωση κουίζ κ.λπ.).

«Δούρειος ίππος» οι εφαρμογές


Πολλές από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές αποτελούν «δούρειο ίππο» για τη μεταφορά πληροφοριών των χρηστών, δίνοντας σε εταιρείες πρόσβαση στην online «ταυτότητα» των χρηστών, χωρίς την άδεια των τελευταίων.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις κοινοποιούνται και τα ονόματα των «φίλων» των χρηστών. Έτσι, αν μια εταιρεία αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία ενός χρήστη, ενδέχεται να περιέλθουν στην κατοχή της και τα ονόματα όλων των ανθρώπων που εκείνος έχει προσθέσει στη λίστα των online «φίλων» του.

Την υπόθεση αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «The Wall Street Journal» και ήδη αποτελεί θέμα συζήτησης πολλών χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, που αριθμεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο.

Φτιάχνουν βάσεις δεδομένων

Τα στοιχεία καταλήγουν σε δεκάδες διαφημιστικές εταιρείες, καθώς επίσης και σε εταιρείες εντοπισμού στοιχείων στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δημιουργούν λεπτομερείς βάσεις δεδομένων ανθρώπων, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, παρακολουθώντας τις online δραστηριότητές τους.

Οι εφαρμογές έχουν μέχρι τώρα στείλει σε τουλάχιστον 25 εταιρείες τις «ταυτότητες» δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ακόμη και εκείνοι που έχουν επιλέξει τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου στο προφίλ τους, νομίζοντας ότι είναι απόλυτα προστατευμένοι.

Η πρακτική αυτή παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας του Facebook και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της ιστοσελίδας να κρατήσει ασφαλείς τις πληροφορίες των χρηστών της.

Εμπλέκονται οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μεταξύ των εφαρμογών που μεταβιβάζουν δεδομένα εν αγνοία των χρηστών βρίσκονται και οι δέκα δημοφιλέστερες. Σε αυτές συγκαταλέγονται το FarmVille -που αριθμεί 59 εκατομμύρια χρήστες-, το Texas Holdem Poker και το FrontierVille. Τρεις από αυτές -συμπεριλαμβανομένου του FarmVille- έχουν επίσης μεταβιβάσει τα δεδομένα των «φίλων» των χρηστών.

Τι λέει το Facebook

Εκπρόσωπος του Facebook, μιλώντας στην στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», παραδέχτηκε ότι «η ταυτότητα ενός χρήστη του Facebook μπορεί ακούσια να κοινοποιείται από το πρόγραμμα περιήγησης (browser) του χρήστη ή από μια εφαρμογή που εκείνος χρησιμοποιεί».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας πρόσθεσε ότι λαμβάνονται μέτρα για «να περιοριστεί δραστικά» η έκθεση των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών και ισχυρίστηκε ότι το να γνωρίζει κάποιος την ταυτότητα ενός χρήστη, «δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες κανενός στο Facebook».

Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε ότι το Facebook θα εφαρμόσει μια νέα τεχνολογία που στο εξής θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αποκάλυψε η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ : http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.