Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ο κ.Παπανδρέου εκτός από Πρωθυπουργός είναι : Εθνοσωτήρας, Ποδηλάτης, Κολυμβητής, Κωπηλάτης Διατροφολόγος, Τερματοφύλακας και Μονομάχος. Λετε να είναι και ο Ζορρό ;


Πριν εξετάσουμε σοβαρά μια παιδική Προπαγάνδα : Ο Κασίγιας είναι τυχερός που δεν πήρε τη θέση του στη Ρεάλ : «… πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε για να σώσουμε την Ελλάδα». Ο Μονομάχος ; «Αλλά ήταν και είναι ασπίδα και με αυτήν έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη.» Αν τώρα ο κόσμος δεν καταλαβαίνει την ανόητη αυτή προπαγάνδα η Ελλάδα είναι «χαμένη από χέρι» !

Σοβαρότερα τώρα, ας εξετάσουμε μια παιδική Προπαγάνδα :

«Έμαθα ότι χθες ο αρχηγός της Ν.Δ. με παρομοίασε με «τον τερματοφύλακα πριν το πέναλτι».
Ωραία τα αστεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί ούτε να φανταστεί πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε για να σώσουμε την Ελλάδα.» (συνεχίζει το αστείο ;) : Ωραία τα αστεία - πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε …

Όσο για την ασπίδα ; Παραλήρημα επανάληψης ! Γιατί ; Γιατί Ασπίδα είναι το ΔΝΤ. Άρα έτσι περνά η «προπαγάνδα» του μνημονίου.

1) Θυμηθείτε τον αγώνα που δώσαμε, για να αντιστρέψουμε το κλίμα και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα. Μια ασπίδα απέναντι στην κερδοσκοπία και τη χρεοκοπία.

2) Μια ασπίδα, που ήταν βεβαίως αυτός ο μηχανισμός στήριξης, ο οποίος μας εξασφάλισε τα 110 δις ευρώ που δεν είχαμε, το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία. (Φοβερός ο κύριος : Ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ιστορία και αυτό λεει πως είναι και στα ΥΠΕΡ του ! )


3) Μας επέτρεψε αυτή η ασπίδα να συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Να συνεχίσουμε να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις.

4) Βέβαια, αυτή η ασπίδα μάς κόστισε. (θα δείτε στο μέλλον τι μας κόστισε αυτή η καλή ασπίδα)

 5) (Παραλήρημα ασπίδας) : «Αλλά ήταν και είναι ασπίδα και με αυτήν έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη.»


6) Σήμερα, όμως, εμάς στην Ελλάδα, μπροστά στις απειλές των αγορών ή τις πιθανές κρίσεις, μας καλύπτει μια ασπίδα, αυτή που διαπραγματευτήκαμε, με τον μηχανισμό στήριξης ( μια καλή μια κακή ασπίδα ΞΥΠΝΗΣΤΕ)

7) «Όμως, αυτή την ασπίδα, τη σηκώνουν δύο πλευρές: από τη μία, είναι ο ίδιος ο μηχανισμός στήριξης, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, από την άλλη πλευρά, είμαστε εμείς, η Ελλάδα, οι Έλληνες.» ( Το μεγάλο ψέμα : Οι Έλληνες την σηκώνουν. Οι άλλοι οι «εταίροι» ΤΟΚΟΥΣ παίρνουν) Ακόμη δεν καταλάβατε την απάτη ;)


8) «Στόχος μας είναι, το γρηγορότερο, να σηκώνουμε εμείς, μόνοι μας, αυτή την ασπίδα, χωρίς «δάνειες» δυνάμεις, με τις δικές μας δυνάμεις και να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση.» ( Οι Έλληνες πάντα κάτι θα σηκώνουν τα χρέη εδώ ίσον ασπίδα)

Δεν συνεχίζουμε άλλο… Και γελοίο είναι και εμφανές. Η Γερμανία που δεν έχει αυτή την ασπίδα είναι σε καλύτερη θέση από εμάς. Αν κάποιος δεν έχει καταλάβει έως εδώ τη φτηνή προπαγάνδα της ανοησίας σε όλο της το μεγαλείο ποτέ δε πρόκειται να καταλάβει. Αυτός ο άνθρωπος τώρα Κυβερνά την Ελλάδα….
Θαυμάστε αν έχετε καλή όραση όλη την ομιλία του :





Και εμείς Ευχαριστούμε απο το team apopsis. Μας διαφωτίσατε για τη συσκότιση οποιασδήποτε πνευματικής αναλαμπής σε τούτο το τόπο.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ !

Φίλες και φίλοι, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή.
Ευχαριστώ για την πίστη σας στην προσπάθεια που κάνουμε μαζί, να χτίσουμε μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη και πιο δυνατή.
Και είμαι σήμερα μαζί σας, είμαστε σήμερα όλοι μαζί, για να καλέσουμε όλους τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, να προχωρήσουμε μαζί μπροστά, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Το ξέρετε, το βιώνετε κάθε μέρα, είμαστε στο μέσο μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα.
Η κρίση δεν ήρθε ξαφνικά από μόνη της. Ήταν το αποτέλεσμα σφαλμάτων πολλών ετών.
Αποκορύφωμα την περίοδο από το 2004 μέχρι και πέρσι.
Τότε αναλάβαμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αναδόμηση της χώρας.
Βαδίζαμε ολοταχώς προς την απόλυτη καταστροφή.
Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού και πολλοί ήταν βέβαιοι ότι θα πέφταμε.
Αλλά δεν πέσαμε. Δεν πέσαμε
Χάρη στις προσπάθειες όλων μας σταθήκαμε όρθιοι και περήφανοι.
Και συνεχίζουμε.
Συνεχίζουμε με συνέπεια, την προσπάθεια για να πατήσουμε γερά στα πόδια μας ως χώρα, ως λαός, ως οικονομία.
Και τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν όσο είμαστε συνεπείς στην πορεία αυτή.
Θα έρθουν, και γρήγορα η ζωή μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, αν συνεχίσουμε με συνέπεια να δουλεύουμε μαζί.
Η συμμετοχή μας, η απόφαση όλων μας, θα φέρει την αλλαγή πιο γρήγορα - μια καλύτερη Ελλάδα, που θα κληροδοτήσουμε στους νέους και στις επόμενες γενιές.
Η δοκιμασία δεν είναι εύκολη.
Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός βιώνει τη δυσκολία.
Έχω πλήρη επίγνωση της προσπάθειας που καταβάλλουν όλοι οι συμπολίτες μας καθημερινά.
Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι η πορεία αυτή θα έχει την καλύτερη δυνατή κατάληξη για όλους μας και μάλιστα σύντομα.
Ήδη δείξαμε ότι είμαστε και ώριμοι και αποφασισμένοι.
Δείξαμε σε όσους είχαν προεξοφλήσει το τέλος μας, ότι δεν το βάζουμε κάτω.
Ότι σηκώνουμε τα μανίκια.
Ότι βάζουμε πλάτη και βγάζουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα.
Και αυτές ήταν προϋποθέσεις.
Προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα.
Δηλαδή, να αλλάξουμε τη χώρα με τρόπο αμετάκλητο.
Κλείνουμε οριστικά την πόρτα στο κακό παρελθόν, αυτό που μας έβαλε σε αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια.
Φίλες και φίλοι,
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πορεία της χώρας, σε όλα τα επίπεδα, από την Αυτοδιοίκηση, μέχρι και την Κυβέρνηση.
Στις 7 Νοεμβρίου, οι πολίτες, μέσα από τις επιλογές που θα κάνουν για την Αυτοδιοίκηση, θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα.
Μην αφήσουμε κανέναν να μας θέτει ψεύτικα διλήμματα.
Για προφανή μικροκομματικά οφέλη ή για να συγκαλύψει ισχυρά συμφέροντα.
Εδώ μιλάμε για τη χώρα και το μέλλον της και είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ευθύνες απέναντι στην πατρίδα μας.
Κάποιοι θέλουν να καπηλεύονται τα προβλήματα του λαού, επιδιώκοντας όμως να εγκλωβίσουν τον λαό.
Εμείς επιλέγουμε να συγκρουστούμε με τα προβλήματα, για να απελευθερώσουμε το λαό, να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου, της αλήθειας, της διαφάνειας παντού.
Και το κάνουμε με συνεχή και επίπονη προσπάθεια.
Κάποιοι άλλοι, επειδή δεν έχουν άλλο να προτείνουν, προτιμούν τα εύκολα και εύπεπτα λόγια.
Αντί για ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες πολίτες κατεβαίνουν στις εκλογές με ένα και μόνο θέμα: την ευκαιριακή ψηφοθηρία.
Η πολιτική αυτή αγνοεί την πραγματική ανάγκη κάθε περιοχής.
Ούτε τον πολίτη στηρίζει , ούτε τον «Καλλικράτη», ούτε την αλλαγή στις δομές του κράτους, ούτε το περιβάλλον, ούτε τις κοινωνικές υποδομές που πρέπει να χτίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
Δήμοι και Περιφέρειες, φίλες και φίλοι, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, και για την πρόνοια, και για τις κοινωνικές υποδομές, για την ανάπτυξη.
Κάποιοι αποφάσισαν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών, ζητούν, όπως λένε, να αποδοκιμαστεί η κυβερνητική - όπως λένε - πολιτική.
Είναι εκείνοι που πάντα αρνούνταν κάθε αλλαγή και κάθε βήμα προόδου.
Είναι εκείνοι που στο όνομα του λαού φρόντιζαν πάντα να βάζουν εμπόδια στις αλλαγές, στις επενδύσεις, στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Εμπόδια παντού.
Να μην αλλάξει τίποτα παρότι θέλουμε να λεγόμαστε προοδευτικοί, αριστεροί.
Πίσω από την ριζοσπαστική ρητορική κρύβουν την συντηρητική πολιτική.
Και είναι και η ΝΔ, που όχι μόνο λιποτάκτησε, για να σκάσει - έτσι πίστευαν - η βόμβα στα χέρια άλλων, δηλαδή στα δικά μας χέρια, αλλά κρύβονται και υποκρίνονται.
Οι εμπρηστές της Ελληνικής οικονομίας τώρα τα βάζουν με μας, επειδή σβήνουμε τη φωτιά.
Αφού σβήνουμε τη φωτιά που οι ίδιοι βάλανε, φωνάζουν ότι κοστίζει πολύ το νερό που χρησιμοποιούμε για να σώσουμε τη χώρα.
Εδώ, το θέμα δεν είναι ότι δεν ξέρουν, δεν γνωρίζουν, είναι θέμα διαφοράς στην αντίληψη, στη νοοτροπία, για το πώς ασκείται πολιτική, για το πώς βλέπουν το μέλλον της πατρίδας.
Θα τους υπενθυμίσω λοιπόν ότι, αυτό που εκείνοι ονομάζουν «κυβερνητική πολιτική», σήμερα, είναι πρωτίστως πατριωτική πολιτική, την οποία εμείς ασκούμε.
Θα τους θυμίσω, επίσης, ότι αυτή η πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο από τη μεγάλη προσπάθεια του λαού μας, όλων των πολιτών, για ένα καλύτερο αύριο, για να μην γκρεμιστούν και αυτά που σώσαμε.
Κάθε υπεύθυνη παράταξη θα έβαζε το πατριωτικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.
Αυτό κάνουμε εμείς, φίλες και φίλοι.
Και σήμερα, αν δεν πετύχουμε όλοι μαζί, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί, επιστρέφοντας στο παρελθόν, στη χρεοκοπία, στη μιζέρια, σε ένα κράτος που πάντα αδικεί, πελατειακό, σπάταλο και εχθρικό.
Σε μια Ελλάδα, εκτεθειμένη στους άγριους ανέμους της διεθνούς αγοράς.
Νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της κομματικής σπατάλης;
Της αυθαιρεσίας, του βολέματος των «ημετέρων», της αδιαφάνειας και της εξυπηρέτησης των ισχυρών συμφερόντων;
Αλήθεια, έχουν καταλάβει ότι όσο κι αν σήμερα οι πολίτες περνούν δύσκολα, γνωρίζουν ότι πλέον η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας;
Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, αυτό δεν τους απασχολεί.
Το μόνο που τους απασχολεί είναι να μην αλλάξει στη χώρα ούτε η κατανομή του πλούτου, ούτε η πολιτική της ομηρίας του πολίτη σε ένα άδικο και πελατειακό πολιτικό σύστημα.
Στέλνουμε σήμερα και από εδώ, από τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη, το ίδιο σταθερό μήνυμα στους νοσταλγούς του καταστροφικού παρελθόντος:
Η πορεία για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας δεν ανακόπτεται.
Η προσπάθεια μας θα ολοκληρωθεί.
Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.
Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Είναι ένα κομβικό σημείο, μιας μεγάλης προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα, για να εξέλθει από την οικονομική, αλλά και ευρύτερη κρίση - κρίση θεσμών, κοινωνική, ηθική, πολιτική.
Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου, είτε αποφασίζουμε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης ή ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία.
Ή χτίζουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία μας και την ολοκληρώνουμε ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού.
Σας καλώ σας να θυμηθείτε από πού ξεκινήσαμε.
Να θυμηθείτε την απαξίωση που βιώσαμε όλοι μας για τη χώρα μας.
Σας καλώ να θυμηθείτε τον φόβο και την ανασφάλεια που ζήσαμε πριν από λίγους μήνες, όταν βρισκόμασταν μόνο μερικές μέρες μακριά από την αδυναμία να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις - γιατί εκεί είχαμε φτάσει.
Και κανένας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το πού είχαμε βρεθεί.
Εγώ δεν θα ξεχάσω, δεν μπορώ να ξεχάσω, την απαξίωση με την οποία αντιμετωπιζόταν η Ελλάδα πέρυσι τέτοια εποχή, όταν το ζούσα ταξιδεύοντας στο εξωτερικό - τη δυσπιστία, την καχυποψία, την αναξιοπιστία.
Αυτά αντιστρέψαμε με τον αγώνα μας. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω, όσο είμαι Πρωθυπουργός αυτής της χώρας, να επαναληφθεί αυτό ποτέ.
Σας καλώ όλους να θυμηθείτε ότι, προ ολίγων μηνών, οργίαζαν οι φήμες για την κατάρρευση των Τραπεζών.
Οι φήμες ότι θα χαθούν οι όποιες οικονομίες των νοικοκυριών, ότι θα μας διώξουν από το ευρώ, ότι θα γυρνούσαμε στη δραχμή.
Από αυτή τη λαίλαπα ξεφύγαμε.
Έμαθα ότι χθες ο αρχηγός της Ν.Δ. με παρομοίασε με «τον τερματοφύλακα πριν το πέναλτι».
Ωραία τα αστεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί ούτε να φανταστεί πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε για να σώσουμε την Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς τα αποκρούσαμε, δεν λιποτακτήσαμε πριν τα πέναλτι όπως αυτοί και ο πρώην αρχηγός τους που ακόμη αγνοείται.
Η αλήθεια είναι ότι δεν εύχομαι σε κανέναν να περάσει αυτά που περάσαμε εμείς, την αγωνία, την αβεβαιότητα, μέχρι να καταφέρουμε να βάλουμε την Ελλάδα σε απάνεμο λιμάνι και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Και κερδίσαμε την πρώτη μάχη.
Αλλά συνεχίζουμε και δίνουμε πολλές μάχες και σε πολλά μέτωπα.
Μία μάχη, είναι αυτή απέναντι σε ένα άδικο διεθνές οικονομικό σύστημα, που μας έφερε την κρίση του 2008, στη Wall Street, όπου πούλαγαν τοξικά ομόλογα
Και αν δεν ήμασταν εμείς τότε, ως Αντιπολίτευση, θα είχαν καταρρεύσει τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία από αυτά ακριβώς τα ομόλογα.
Πολλοί κερδοσκοπούσαν τότε, μέσα από την απάτη.
Σε πολλές χώρες, χάθηκαν συντάξεις και δουλειές, ενώ κάποιοι κέρδιζαν.
Δίνουμε μάχη διεθνώς, απέναντι και στους φορολογικούς παραδείσους, στις λεγόμενες offshore εταιρείες.
Δίνουμε μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εδραιωθεί ο λεγόμενος φόρος «Tobin Tax», επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ώστε να εξασφαλίσουμε χρήματα για την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια.
Δίνουμε μάχη για τη διαφάνεια και την εποπτεία των αγορών, για να μην μπορούν να ποντάρουν και να κερδίζουν από την αποτυχία μιας χώρας, όπως ήθελαν να κάνουν με την Ελλάδα.
Και αυτή τη μάχη, τη δίνω και εγώ, και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και στην Ευρώπη, και διεθνώς.
Όμως, φίλες και φίλοι, η πρώτη μάχη που δίνω, η πρώτη μάχη που δίνουμε μαζί, είναι μάχη ελληνική, απέναντι σε κάθε είδους απειλή κατά της χώρας μας, απέναντι σε κάθε λογής κερδοσκόπους, απέναντι στην προκατάληψη, σε κάθε απαράδεκτο χαρακτηρισμό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα.
Και με την πίστη αυτή, με την αυτοπεποίθηση που μας έδωσε και που μας δίνει ο Ελληνικός λαός, αντιμετωπίσαμε κάθε απειλή, κάθε αμφισβήτηση, κάθε υπονόμευση. Προστατέψαμε με ατσάλινα νεύρα το εθνικό μας συμφέρον.
Και τα πρόσφατα θετικά δημοσιεύματα, οι δηλώσεις αναγνώρισης της πραγματικά τιτάνιας προσπάθειας της Ελλάδας τους τελευταίους 12 μήνες, είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στις αθλιότητες όσων προσπαθούν να πουν ότι εμείς, με το δικό μας αγώνα, διασύραμε την Ελλάδα.
Εμείς κάνουμε πάλι την πατρίδα μας ισότιμο συνομιλητή των εταίρων μας στο εξωτερικό.
Αν θέλουν να μάθουν ποιος διέσυρε την εικόνα της χώρας μας, ας ρωτήσουν όποιον θέλουν στο εξωτερικό, αλλά ας ρωτήσουν και τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, για να μάθουν τις αλήθειες, τις οποίες βεβαίως ξέρουν - να εξηγήσει πώς φτάσαμε ως εδώ.
Θυμηθείτε τον αγώνα που δώσαμε, για να αντιστρέψουμε το κλίμα και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα. Μια ασπίδα απέναντι στην κερδοσκοπία και τη χρεοκοπία.
Μια ασπίδα, που ήταν βεβαίως αυτός ο μηχανισμός στήριξης, ο οποίος μας εξασφάλισε τα 110 δις ευρώ που δεν είχαμε, το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία.
Μας επέτρεψε αυτή η ασπίδα να συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Να συνεχίσουμε να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις.
Βέβαια, αυτή η ασπίδα μάς κόστισε.
Αλλά ήταν και είναι ασπίδα και με αυτήν έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη.
Μια μάχη, που συνεχίζουμε.
Και καλώ όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να συνεχίσουμε μαζί αυτή τη μάχη.
Φίλες και φίλοι,

Οι διεθνείς εξελίξεις, οι χθεσινές αλλά πιθανώς και αυριανές κρίσεις, είναι πολλές φορές απρόβλεπτες.
Μπορεί να γίνουν κρίσεις ενεργειακές για τις τιμές του πετρελαίου.
Μπορεί να είναι κρίσεις στις τιμές των τροφίμων.
Μπορεί να είναι νομισματικές κρίσεις.
Σήμερα, όμως, εμάς στην Ελλάδα, μπροστά στις απειλές των αγορών ή τις πιθανές κρίσεις, μας καλύπτει μια ασπίδα, αυτή που διαπραγματευτήκαμε, με τον μηχανισμό στήριξης.
Όμως, αυτή την ασπίδα, τη σηκώνουν δύο πλευρές: από τη μία, είναι ο ίδιος ο μηχανισμός στήριξης, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, από την άλλη πλευρά, είμαστε εμείς, η Ελλάδα, οι Έλληνες.
Στόχος μας είναι, το γρηγορότερο, να σηκώνουμε εμείς, μόνοι μας, αυτή την ασπίδα, χωρίς «δάνειες» δυνάμεις, με τις δικές μας δυνάμεις και να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση.
Στόχος μας είναι να είναι τόσο ισχυρή η χώρα μας που σπάνια να χρειάζεται να σηκώνει την ασπίδα.
Έτσι, να αποκαταστήσουμε πλήρως την έννοια της ανεξαρτησίας μας, για την οποία το ΠΑΣΟΚ πάλεψε αδιάκοπα από το 1974, από την ιδρυτική μας διακήρυξη της 3ηςτου Σεπτέμβρη, με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Πρακτικά, σημαίνει, πρώτα απ΄ όλα, να μην πέσει αυτή η ασπίδα πρόωρα.
Πριν είμαστε δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εμείς, με τις δικές μας δυνάμεις, την παγκόσμια οικονομία, να σηκώσουμε με τις δικές μας δυνάμεις το βάρος των ευθυνών μας.
Σημαίνει ότι είναι τώρα η ώρα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών στη χώρα μας.
Ότι μας έχει δοθεί χρόνος, λίγος, αλλά πολύτιμος χρόνος, για να την αναμορφώσουμε και να την οχυρώσουμε, για να την κάνουμε ισχυρή, ανταγωνιστική και δυναμική.
Και αυτός είναι σήμερα ο νέος πατριωτισμός, αν θέλετε, η νέα πατριωτική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.
Ο πατριωτισμός δεν είναι μια έννοια γενική και αόριστη, που τη χρησιμοποιούμε σε μια ομιλία και μετά την ξεχνάμε.
Πατριωτισμός δεν είναι η εύκολη καταγγελία του εχθρού. Σημαίνει να σηκώνεις περήφανα τη σημαία των δικών σου δυνατοτήτων, επιτευγμάτων, δημιουργίας.
Πατριωτισμός είναι πάλι πράξεις απ’ όλους μας.
Πατριωτισμός σημαίνει ότι, συμμετέχουμε όλοι ισότιμα, ανάλογα με τις δυνατότητές μας.
Δεν μπορεί να μην σηκώνουν το βάρος της χώρας εκείνοι που έχουν, εκείνοι που είναι ισχυρότεροι, εκείνοι που τόσα χρόνια απέφευγαν τις πραγματικές τους ευθύνες.
Σημαίνει δίκαιη κατανομή του πλούτου, σημαίνει διαφορετικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αυτό το οποίο εμείς έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί.
Σημαίνει σωστή και δίκαιη διαχείριση του πλούτου του Ελληνικού λαού, του δημόσιου πλούτου, με διαφάνεια, με ευαισθησία στις ανάγκες του τόπου και του συλλογικού καλού.
Σημαίνει ισονομία, ισοπολιτεία, ευνομία, κοινωνική δικαιοσύνη.
Σημαίνει να πατάξουμε την ατιμωρησία.
Πατριωτισμός σήμερα σημαίνει ότι πολεμάμε την ατιμωρησία στη χώρα.
Καταργούμε το δίκαιο του ισχυρού και επαναφέρουμε σε πλήρη λειτουργία την ισχύ του δικαίου.
Σημαίνει να είναι όλοι ίσοι μπροστά στο νόμο, σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κωφεύει.
Σημαίνει ότι κανείς μας πια δεν ανέχεται τη διαφθορά.
Ούτε ο πολιτικός κόσμος, ούτε οι πολίτες.
Και σας καλώ όλους να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί.
Η διαφθορά δίνει προνόμια σε λίγους και στερεί δικαιώματα από τους πολλούς, στερεί την υγεία, την παιδεία, την εργασία από τον πιο αδύναμο.
Στερεί πόρους, ανατρέπει προγραμματισμούς, βοηθά αεριτζήδες και την παρασιτική παραγωγή, μας κάνει ευάλωτους στις διεθνείς ορέξεις των πολυεθνικών, ενώ δεν αναπτύσσει τις δικές μας δυνάμεις, αλλά κλέβει από τις δυνάμεις μας.
Πατριωτισμός σημαίνει ότι βοηθάμε τον αδύναμο, αντί να τον περιθωριοποιούμε κι άλλο.
Το άτομο με αναπηρία, η μονογονεϊκή οικογένεια, ο χαμηλοσυνταξιούχος, η άνεργη γυναίκα.
Γι΄ αυτό, μιλάμε για αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας, υγείας, περίθαλψης.
Σημαίνει ότι, επενδύουμε στις δικές μας δυνάμεις και στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Στους νέους, στις δυνάμεις της δημιουργίας.
Σημαίνει μια άλλη ανάπτυξη, που βασίζεται στις παραδόσεις μας, που βασίζεται στο περιβάλλον μας, που φέρνει όμως και νέες τεχνολογίες, φέρνει την πράσινη, καθαρή ενέργεια, την πράσινη, μεσογειακή και υγιή γεωργία, τον εναλλακτικό τουρισμό.
Αλλάζουμε γι’ αυτό το λόγο και την παιδεία, για να δώσουμε φτερά στο νέο επιχειρηματία, στο νέο επαγγελματία, στη δημιουργία, στην καινοτομία, στις νέες ιδέες και πρωτοβουλίες.
Να σπάσουμε τα δεσμά, που κρατούν τον νέο πίσω, στο περιθώριο.
Να σπάσουμε τη λογική ότι, μόνο με «δάνειες» δυνάμεις έχουμε μέλλον, ότι μόνη επιδίωξη είναι το μέσον και μόνος τρόπος επιβίωσης το πελατειακό και άδικο σύστημα, που καταπιέζει και ευτελίζει τον νέο.
Θα αναρωτηθούν πολλοί, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες;
Έχουν. Και μάλιστα μεγάλη.
Γιατί οι μεγάλες ανατροπές, αλλά και ο ίδιος ο πατριωτισμός ξεκινούν από πράγματα μικρά, αλλά τόσο σημαντικά.
Από την πόλη μας.
Από τη γειτονιά μας.
Εκεί που μπορούμε να συμμετάσχουμε και να διαμορφώσουμε τη ζωή μας όπως θέλουμε όλοι ανεξαιρέτως.
Για να κάνουμε ανθρώπινη τη γειτονιά μας, με πολιτισμό, με αθλητισμό, με πράσινο, με το πεζοδρόμιο, με τη ράμπα για το άτομο με αναπηρία, ή για το γονιό με το παιδί, με ζεστασιά και αισθητική.
Πατριωτισμός σημαίνει, να το λέμε και να το εννοούμε ότι μας ανήκει η Ελλάδα.
Κανείς έξωθεν δεν είναι ούτε σωτήρας ούτε καταστροφέας.
Μη ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους .
Εμείς και μόνο εμείς τελικά θα πάμε μπροστά τη χώρα.
Από τη γειτονιά μέχρι τη δουλειά.
Αυτή είναι η φιλοσοφία του Καλλικράτη, της μεγάλης αυτής αλλαγής υπέρ του πολίτη.
Και αυτή την αντίληψη αντιπροσωπεύουν οι δικοί μας υποψήφιοι.
Εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο Άρης Γιαννακίδης.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Διότι μας δόθηκε χρόνος να αλλάξουμε.
Όμως, στο χρόνο που έχουμε για να κάνουμε τις αλλαγές στη χώρα μας, τις ανατροπές, την αναμόρφωσή της, χρειάζεται να είμαστε και συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας διεθνώς.
Και όπως είπα, την ασπίδα αυτή, την κρατάμε δύο: εμείς, και ο μηχανισμός στήριξης.
Αυτό σημαίνει ότι είτε ο ένας, είτε ο άλλος, μπορεί να κατεβάσει την ασπίδα. Να ξαναβρεθούμε πρόωρα - ευάλωτοι στους άγριους ανέμους.
Δέστε άλλες χώρες στην ΕΕ που δεν έχουν αυτή την ασπίδα.
Μπορεί λοιπόν να πέσει από την άλλη πλευρά, από εκείνους που μας έτειναν χείρα βοηθείας, από εκείνους που περιμένουν να φτάσουμε στους στόχους μας, που από κοινού βάλαμε.
Γι΄ αυτό, πρέπει να είμαστε και συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας αυτές, να μη δειλιάσουμε στη μέση του δρόμου, να μην ακούμε τις σειρήνες μιας ανεύθυνης Αντιπολίτευσης.
Ο δικός μας δρόμος, αν και είναι δύσκολος, είναι συνεπής.
Είναι δρόμος, που δείχνει το φως στο τέλος του τούνελ.
Ο δικός τους δρόμος, είναι ο δρόμος της χρεοκοπίας.
Ο δικός τους δρόμος, οδηγεί στο καταστροφικό παρελθόν.
Ο δικός μας δρόμος, είναι ο δρόμος της σωτηρίας και μας οδηγεί στο μέλλον.
Αλλά σε όσους παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά ενόψει εκλογών, μιλώντας δήθεν για «νέα επώδυνα μέτρα» σε βάρος των αδύναμων συμπολιτών μας μετά τις εκλογές, επαναλαμβάνω: η καλύτερη απάντηση είναι η συνέπειά μας.
Κάνουμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει πετύχει ποτέ χώρα μέσα σε ένα χρόνο - δεν υπήρχε περιθώριο και τρόπος να κάνουμε διαφορετικά.
Πλέον, όμως, έχουμε ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα.
Οι θυσίες πιάνουν τόπο και ήδη, σε ολόκληρο τον κόσμο, αναγνωρίζεται πια καθημερινά, ότι καταφέραμε αυτό που θεωρούταν από όλους, μέχρι πριν από λίγους μήνες, ακατόρθωτο.
Και έτσι θα συνεχίζουμε.
Και το μέρισμα της επιτυχίας θα το καρπωθούν όσοι αδικήθηκαν στο παρελθόν, αλλά και όσοι υπερέβαλαν εαυτούς για να πετύχουμε.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρώτοι απ’ όλους.
Ήδη προχθές ανακοίνωσα ότι θα κάνουμε για τους χαμηλοσυνταξιούχους ό,τι μπορούμε αυτή τη στιγμή.
Είναι μόνο μια συμβολική κίνηση ένδειξης εθνικής ευγνωμοσύνης.
Και να είστε βέβαιοι ότι όσο δύσκολος και αν είναι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε, εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε καθημερινά τον αδύναμο.
Παρά την κρίση, παρά την οικονομική στενότητα εξασφαλίσαμε 2,6 δις ευρώ για προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Επεκτείναμε το πρόγραμμα για την ασφαλιστική κάλυψη στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους, για να έχουν περίθαλψη για δύο χρόνια όσοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το συνολικό πρόγραμμα για την κάλυψη όλων των ανέργων, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς εργασία μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι.
Αυτά, φίλες και φίλοι, δεν μας τα επιβάλλει κανένας έξωθεν, μας τα επιβάλλει η συνείδησή μας.
Και μπορούμε να τα κάνουμε αυτά, διότι έχουμε κάνει τα πρώτα θετικά βήματα στην ολοκλήρωση του Προγράμματός μας.
Είναι εντυπωσιακή όμως η υποκρισία ορισμένων.
Αναφέρομαι στους εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας που αφού έβαλαν πυρκαγιά στη χώρα, μετά λιποτάκτησαν.
Εκείνους που έχουν το θράσος να καταγγέλλουν εμάς τους πυροσβέστες που ματώνουμε κάθε μέρα για να σβήσουμε την πυρκαγιά που οι ίδιοι έβαλαν.
Εκείνοι που μας έφτασαν στο σημείο να χρειάζεται να κόψουμε συντάξεις για να σώσουμε τις συντάξεις.
Εκεί μας έφτασε η εγκληματική τους διαχείριση επί έξι χρόνια.
Όλοι αυτοί, μήνες τώρα, μας κατηγορούν καθημερινά για τα βάρη που οι ίδιοι μας ανάγκασαν να αποθέσουμε στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Σήμερα, όμως, μας κατηγορούν και για το αντίθετο. Μας κατηγορούν που ανακοινώσαμε ένα πρώτο ελάχιστο μέτρο ανακούφισης 500.000 χαμηλοσυνταξιούχων.
Μια απόφαση που είχαμε προγραμματίσει, μια απόφαση που είχαμε εξαγγείλει, ένα μέτρο με απόλυτα διασφαλισμένους πόρους.
Αυτή είναι η υποκρισία τους.
Αλλά να ξέρουν όλοι τους αυτό που γνωρίζουν όλοι οι συνταξιούχοι:
Όσο πατάει δυνατότερα η οικονομία μας στα πόδια της, τόσο θα στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και κυρίως τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Όποιο μέτρο και να αναγκαστήκαμε να πάρουμε στο παρελθόν αυτή είναι η σοσιαλιστική μας συνείδηση.
Και θα κάνουμε το παν, και ήδη το κάνουμε, για να παίρνει ο συνταξιούχος φθηνότερα τα φάρμακα που πραγματικά χρειάζεται.
Και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόνοιας που πραγματικά τον σέβονται.
Εμείς επενδύουμε τα χρήματα του Ελληνικού λαού σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται.
Δεν τα πετάμε από το παράθυρο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ούτε τα χαρίζουμε σε ισχυρούς.
Σ’ αυτούς ακριβώς που ξεβολεύονται με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας.
Είναι όσοι θεωρούσαν ότι μπορούσαν να συνεχίζουν να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, όσοι θεωρούν ότι μπορούν να φοροδιαφεύγουν.
Ναι, αυτοί αντιδρούν.
Και απέναντι σ’ αυτούς θα αντιδράσει κάθε Έλληνας πολίτης.
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, στη χώρα μας, φυσά άνεμος αλλαγής.
Για πρώτη φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν σε οποιαδήποτε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αγωνιά και ζητά να πετύχουμε.
Η ψήφος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, πρέπει να δώσει δύναμη στο λαό, στις δυνάμεις ανατροπής αυτών των πρακτικών, αντιλήψεων και κατεστημένων, για να απαλλαγούμε από νοοτροπίες και πρακτικές, να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση και να πάμε σε μια κοινωνία δικαιοσύνης.
Ακόμα και όσοι πικράναμε, ακόμα και όσοι αντιδρούν για χίλιους λόγους, απαιτούν από εμάς να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.
Θα τα καταφέρουμε, γιατί πρώτα και κύρια δεν υπάρχει σήμερα Έλληνας ή Ελληνίδα, που να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας νοοτροπίες, πρακτικές, παθογένειες και παθητικές συμπεριφορές, που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την αδιανόητη κρίση.
Δεν είναι εύκολη η πορεία, είναι όμως πορεία ανόδου και όχι καθόδου.
Σε αυτή τη δύσκολη πορεία, όλοι μας, απαιτείται να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και υποχρεώσεις μας.
Και με θλίβει ειλικρινά, που δεν βρίσκει το θάρρος να το κάνει η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Έκρυψε και κρύβει αλήθειες, ποντάρει στην αποτυχία των δικών μας προσπαθειών, για δικούς της, μικροκομματικούς λόγους και αλλοιώνει μέχρι και αυτονόητες, πασιφανείς αλήθειες.
Από τη μια, μας λέει ότι εμείς γνωρίζαμε πόσο μεγάλο ήταν το έλλειμμα της χώρας.
Από την άλλη, μας λέει ότι εμείς φουσκώσαμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Είναι θέατρο του παραλόγου.
Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και σήμερα, η Eurostat, που έρχεται και ελέγχει, βρίσκει «γαλάζιους» σκελετούς στη ντουλάπα του ελλείμματος.
Αυτά πληρώνει ο Ελληνικός λαός.
Η αλήθεια είναι ότι, όταν εγώ ρωτούσα δημοσίως τον κ. Καραμανλή για το έλλειμμα, αρνιόταν να μας απαντήσει.
Η αλήθεια είναι ότι, πέρυσι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, έστειλαν ψευδή στοιχεία, με βούλα του Ελληνικού κράτους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι το έλλειμμα του 2009 είχε φτάσει στο 6%, όταν σήμερα ξέρουμε ότι φτάνει κοντά στο 15%.
Η αλήθεια είναι ότι άφησαν 32 δις ευρώ έλλειμμα και χρέος πάνω από 320 δις ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε σχεδόν διπλασιασμό του χρέους, μέσα σε 2-3 χρόνια, από τη Νέα Δημοκρατία.
Η αλήθεια είναι ότι κορόιδεψαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τον Ελληνικό λαό, και μας έβαλαν για δεύτερη φορά σε επιτήρηση.
Και τώρα θα έρθουν να κάνουν μαθήματα οικονομίας;
Ποιοι;
Αυτοί που κατέστρεψαν την οικονομία;
Μας λένε, επίσης, ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο.
Συμφωνώ, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο, αρκεί να είχαν απαλλάξει την Ελλάδα από την παρουσία τους ως κυβέρνηση πολύ πριν τον Οκτώβριο του 2009.
Αρκεί να είχαν αξιοποιήσει τις δυνατότητες που είχαν το 2004, όταν κληρονόμησαν μια πιο εύρωστη οικονομία.
Η αλήθεια είναι ότι, αν μας είχαν ακούσει όταν τους ζητούσαμε να πάμε σε εκλογές και τις είχαν προκηρύξει νωρίτερα, τότε θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε από το Μνημόνιο.
Και το είχαμε ζητήσει από το 2008.
Την ίδια στιγμή που φωνάζουν ότι είναι εναντίον του Μνημονίου - ακούστε - οι ίδιοι οι σύμβουλοι του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, λένε ότι θα το ψήφιζαν για πατριωτικούς λόγους, αν είχε τεθεί ζήτημα να το ψηφίσει η Βουλή, όχι με 151, αλλά με 180 Βουλευτές.
Ξεμπροστιάζονται, δηλαδή, δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά οι εντυπώσεις, το πρόσκαιρο κομματικό τους όφελος, πάντα πάνω από την πατρίδα.
Αψήφησαν το πατριωτικό τους καθήκον μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους.
Θα ήταν πατριωτικό όφελος, αν πραγματικά και αυτή η Αξιωματική Αντιπολίτευση έδινε το μήνυμα ότι, υπάρχει η ευρύτερη συναίνεση και ενότητα των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, για να μπορέσουμε να δώσουμε και ένα μήνυμα ισχύος, διεθνώς.
Αποκαλύπτεται, όμως, η ευκαιριακή της πολιτική.
Μας λένε, επίσης, ότι έχουν μια «μαγική συνταγή».
Θα μηδενίσουν το έλλειμμα σε 1 χρόνο, χωρίς πόνο, χωρίς κόπο. Και όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται: πού την είχαν κρυμμένη αυτή τη μαγική συνταγή 5,5 χρόνια, πού την έκρυβαν;
Γιατί δεν την έδωσαν στον πρώην πρωθυπουργό;
Γιατί λιποτάκτησαν, αφού την είχαν έτοιμη στα χέρια τους;
Ανακάλυψαν πρόσφατα και μια άλλη «καραμέλα».
Εκείνοι που βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση, στην παρακμή και την υπανάπτυξη, λένε τώρα ότι σηκώνουν τη σημαία της ανάπτυξης.
Μήπως θυμούνται ποιος παρέδωσε την Ελλάδα το 2004, με 5,5% θετικό ρυθμό ανάπτυξης;
Εμείς.
Μήπως θυμούνται ποιος εγκατέλειψε την Ελλάδα το 2009, με -2% ρυθμό ανάπτυξης; Εκείνοι.
Μήπως θυμούνται πόσες θέσεις έχασε η Ελλάδα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, από το 2004 μέχρι σήμερα;;
Πέσαμε 46 θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα.
Τι σημαίνει η έλλειψη ανταγωνιστικότητας;
Ότι αγοράζουμε περισσότερα ξένα προϊόντα, από ό,τι ελληνικά.
Ότι δεν παράγουμε ελληνικά, δεν εξάγουμε ελληνικά και εισάγουμε ξένα προϊόντα.
Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που σήμερα κόπτονται υποκριτικά για την ανάπτυξη είναι εκείνοι που έσβησαν τις μηχανές της ελληνικής οικονομίας, και μάλιστα πολύ πριν από τη διεθνή κρίση.
Φίλες και φίλοι,
Εμείς δεν υποσχόμαστε ότι θα μηδενίσουμε το έλλειμμα σε ένα χρόνο, κοροϊδεύοντας και πουλώντας ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες, περιφρονώντας τη μνήμη τους και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους.
Μας ενδιαφέρει μόνο η αντιπαράθεση με το κακό μας παρελθόν και τις νοοτροπίες που μας οδήγησαν εδώ.
Και ήδη, πετύχαμε σημαντικά πράγματα, όπως να δώσουμε και πάλι ένα όνομα σεβαστό και μια αξιοπρέπεια στη χώρα μας, που είχε υποβαθμιστεί και διασυρθεί από τη Δεξιά.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα.
Και μέσα σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε πρόγραμμα.
Το 2010, ήταν η χρονιά όπου έπρεπε να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία.
Το 2011, είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο για τη σωτηρία της χώρας - γιατί ο συναγερμός δεν έχει λήξει.
Αλλά είναι και η χρονιά όπου ολοκληρώνουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την πραγματική οικονομία. Στόχος, το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης.
Το 2012, είναι η χρονιά όπου η ανάπτυξη θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο. Μια ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές και ευημερία.
Και το 2013, είναι η χρονιά της εξόδου από το Μνημόνιο – η χρονιά της εξόδου από τη στενωπό, η χρονιά στην οποία θα έχουν τεθεί πια τα θεμέλια για την οικοδόμηση της Νέας Ελλάδας.
Σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται να έχουμε συμμάχους και τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, της νέας Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών, με τις πρώτες νέες διοικήσεις, που θα προκύψουν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σε αυτές τις διοικήσεις, χρειάζονται άτομα που πιστεύουν στην αλλαγή, που μπορούν να την κάνουν πράξη, που την έχουν βιώσει, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας, από το Δήμο μας, από την Περιφέρειά μας.
Γι΄ αυτό και κάθε επιλογή μας, ως πολιτών, έχει τη σημασία της.
Δεν πρέπει πια να αφήσουμε τίποτα στην τύχη.
Δεν πρέπει να αφήσουμε στη μοίρα την πορεία της χώρας.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι κρίσιμης σημασίας να επιλέξουμε ανθρώπους και δυνάμεις, που θα οδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση μακριά και από την κακοδιαχείριση, και από τη σπατάλη, και από τη διαφθορά, και από την αδιαφάνεια, και από τις ρουσφετολογικές σχέσεις, και από την αναξιοκρατία, και από την υποστήριξη κατεστημένων και κάθε λογής συμφερόντων.
Να αναδείξουμε άτομα-στελέχη, που θα εργάζονται μαζί με τους πολίτες σε κάθε Δήμο, πόλη, χωριό, γειτονιά, και θα βρίσκουν μαζί τους λύσεις.
Συμπολίτες μας, που ζητούν την ψήφο μας με βάση το σχέδιό τους, το σχέδιο για την περιοχή όπου ζούμε, όχι τον φθηνό εντυπωσιασμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις.
Το επισημαίνουμε, με πλήρη σαφήνεια, από την πρώτη στιγμή: με βάση τη δική μας στρατηγική και τον «Καλλικράτη», η νέα, αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, για ολόκληρη τη χώρα, θα πάψει να είναι μία απόληξη του κεντρικού κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Μεταφέρουμε εξουσίες, αρμοδιότητες και πόρους στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Άρα, λοιπόν, θέλουμε ανθρώπους που ξέρουν, που μπορούν, που είναι κατάλληλοι και έχουν σχέδιο για την Καβάλα, για τη Δράμα, για την Ροδόπη, για την Ξάνθη, για τον Έβρο.
Άρη, καλή επιτυχία.
Είμαι βέβαιος ότι από την 01-01-2011, θα δουλέψουμε όλοι μαζί, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την περιοχή σας.
Εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, με τον Άρη Γιαννακίδη.
Που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση και έχει αποδείξει ότι μπορεί.
Ότι πρεσβεύει τις αξίες και τις μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη.
Εδώ στην στην Αλέξανδρούπολη με τον Μιχάλη Κογιομτζή.
Ζείτε σε μια περιοχή της χώρας, που έχει πολλά προβλήματα, αλλά και πολλά πλεονεκτήματα.
Πάμε, λοιπόν μαζί να λύσουμε προβλήματα και να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Που σήμερα χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή.
Που χρειάζεται να δει κατάματα τις αναπτυξιακές ανισότητες, όπως για παράδειγμα η σημαντική υστέρηση του βόρειου ορεινού τμήματος στη Ροδόπη και στην Ξάνθη.
Που χρειάζεται να συνδυάσει τα πλεονεκτήματά της, το σπουδαίο φυσικό περιβάλλον και τις μεγάλες προοπτικές για τον τουρισμό, με την κτηνοτροφία, την αγροτική παραγωγή, το ενεργειακό απόθεμα της περιοχής, όπως είναι τα σημαντικά γεωθερμικά πεδία, που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά και στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και στην ενίσχυση του εισοδήματος.
Που χρειάζεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας για τους συμπολίτες μας της μειονότητας.
Και σ’ αυτή την κατεύθυνση ήδη κεντρικά εξετάζουμε την δυνατότητα η εκπαίδευση των δασκάλων που χρειάζεται η μειονότητα να γίνεται μέσα από προγράμματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας αλλά και το νόμο περί ιεροδιδασκάλων, που δημιούργησε κοινωνικό προβληματισμό.
Φίλες και φίλοι, ζείτε στο Βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας.
Και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολλές φορές ανασφαλείς.
Μακριά από το κέντρο των εξελίξεων, μακριά από ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, μακριά από τις ευκαιρίες.
Όμως το στοίχημα είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη να γίνει από μόνη της κέντρο εξελίξεων για όλη την περιοχή.
Την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μέσα από τη δημιουργία στοχευμένων υποδομών με άμεσο πολλαπλασιαστικό παραγωγικό αποτέλεσμα.
Όπως η αξιοποίηση των λιμανιών, όπως εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του εμπορίου προς και από την περιοχή σας, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο των μεταφορών.
Όπως η σύνδεση των πολλών Πανεπιστημίων που υπάρχουν στην περιοχή με τις αναπτυξιακές προοπτικές της.
Όπως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, καθώς και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων για να δημιουργήσετε ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό.
Η γεωγραφική θέση της περιοχής, αλλά και η πολυμορφία της, από τα βουνά της Ροδόπης και της Ξάνθης μέχρι τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, είναι ιδανική για την προσέλκυση τουρισμού από τις γειτονικές χώρες.
Το ξέρετε ότι μπορείτε.
Θα είμαστε δίπλα σας, το γνωρίζετε.
Όμως οι δικές σας δυνατότητες θα είναι πια πολύ μεγαλύτερες με τις νέες αρμοδιότητες που μετά τον Καλλικράτη περνούν στην Περιφέρεια, αλλά και στους δήμους.
Δεν εκλέγουμε Περιφερειάρχες και Δημάρχους, εξαρτημένους από την Κεντρική Διοίκηση.
Ούτε εκλέγουμε πρόσωπα για την Κυριακή των εκλογών.
Εκλέγουμε πρόσωπα για τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι ένα «reality show» που πατάμε το κουμπί, και στο κάτω - κάτω όποιος βγει.
Η ψήφος μας εκλέγει υπεύθυνη τοπική Κυβέρνηση.
Θέλουμε για τα επόμενα χρόνια ανθρώπους ικανούς, που να μπορούν μαζί μας να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Γι' αυτό και δεσμεύομαι ότι, η μάχη για την Ελλάδα που διεκδικούμε όλοι οι πολίτες, είναι μάχη και για την Αυτοδιοίκηση, είναι μάχη κοντά στον πολίτη, είναι μάχη μαζί με τον πολίτη, είναι μάχη μαζί με την ηγεσία της Αυτοδιοίκησης, που αύριο θα εκλεγεί.
Είναι μάχη για το μέλλον του κάθε Δήμου, της κάθε Περιφέρειας, της Ελλάδας ολόκληρης.
Στις 7 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες επιλέγουμε με την ψήφο μας ανθρώπους που νοιάζονται για τον πολίτη.
Καταψηφίζουμε εκείνους που νοιάζονται μόνο για την καρέκλα.
Επιλέγουμε εκείνους που πιστεύουν και είναι ικανοί να υπηρετήσουν τον Καλλικράτη.
Καταψηφίζουμε εκείνους που πιστεύουν και είναι ικανοί μόνο να υπηρετήσουν τα ιδιοτελή προσωπικά τους συμφέροντα και στην πελατειακή λογική.
Και στις 7 Νοεμβρίου με την ψήφο μας στέλνουμε και ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα μέσα και έξω από την Ελλάδα: η πορεία σωτηρίας και αναμόρφωσης της Ελλάδας δεν ανακόπτεται, δεν υπονομεύεται, δεν σταματά.
Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πήραμε πριν ένα χρόνο την τύχη της Ελλάδας στα χέρια μας και θα κάνουμε τα πάντα για να την δούμε
περήφανη, σίγουρη και δίκαιη.
Μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες.
Είμαστε μαζί, είμαστε δύναμη αλλαγής και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.
Καλή νίκη στους υποψηφίους μας.
Ευχαριστώ πολύ.
9) Και όπως είπα, την ασπίδα αυτή, την κρατάμε δύο: εμείς, και ο μηχανισμός στήριξης.
Αυτό σημαίνει ότι είτε ο ένας, είτε ο άλλος, μπορεί να κατεβάσει την ασπίδα. Να ξαναβρεθούμε πρόωρα - ευάλωτοι στους άγριους ανέμους.
Δέστε άλλες χώρες στην ΕΕ που δεν έχουν αυτή την ασπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.